Vikend na Bijambarama i Skakavcu: Gradski asfalt zamijenite šumskim stazama Vikend na Bijambarama i Skakavcu: Gradski asfalt zamijenite šumskim stazama
Lijepo vrijeme i živopisne boje jeseni na izletištima nadomak Sarajeva dovoljan su razlog da se tokom vikenda gradski asfalt i užurbanost gradskog života zamijene... Vikend na Bijambarama i Skakavcu: Gradski asfalt zamijenite šumskim stazama

Lijepo vrijeme i živopisne boje jeseni na izletištima nadomak Sarajeva dovoljan su razlog da se tokom vikenda gradski asfalt i užurbanost gradskog života zamijene šumskim stazama prekrivenim lišćem te čistim zrakom i prelijepim pejzažima.

Među brojnim izletištima svakako su i Spomenik prirode „Skakavac“ i Zaštićeni pejzaž „Bijambare“ gdje ljubitelji prirode mogu ugodno provesti dan, rekreirati se i „napuniti baterije“ za narednu radnu sedmicu.

Zaštićeni pejzaž „Bijambare“ je na 40-ak kilometara od Sarajeva, na području Nišićke visoravni. Na samom ulazu posjetioci mogu birati hoće li obilazak započeti turističkim vozom koji ih provozi kroz šumu u dužini od dva kilometra, da li će za obilazak koristiti bicikl koji se može iznajmiti, ili će šetajući uživati u krajoliku.

Hidroloski_Spomenik_Prirode_Vodopad_Skakavac (1)

Atrakciju ovog područja predstavljaju bijambarske pećine. Na prostoru Bijambara verifikovano je osam pećina, od kojih su dvije dostupne za razgledanje – Srednja bijambarska pećina koja je u određenim terminima otvorena za posjetioce u pratnji vodiča i Gornja bijambarska pećina koja je dostupna svakom posjetiocu i može da se razgleda.

Poseban ugođaj svakako predstavlja obilazak Glavne bijambarske pećine, koja je bogata pećinskim nakitom kao što su stalagmiti, stalaktiti, draperije, bigrene kade i sve što ukrašava unutrašnjost pećina, a u njoj je i nastamba šišmiša.

Nedavno je na područje Bijambara dislocirana i nekropola stećaka koju posjetioci također mogu vidjeti.

Još jedan „dragulj prirode“ nalazi se nadomak Sarajeva, oko 12 kilometara od grada. Riječ je o Spomeniku prirode „Skakavac“ koji privlači brojne posjetioce, kako zbog prelijepog šumskog ambijenta pogodnog za šetnju i rekreaciju, tako i zbog vodopada Skakavac, visokog 98 metara, koji je prirodni ukras ovog područja.

bijambare-2_1.preview

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0