Vijećnica već pokazuje ljepotu svoje unutrašnjosti Vijećnica već pokazuje ljepotu svoje unutrašnjosti
Već pri kraju obnove sarajevska Vijećnica, dragulj arhitekture rađen u pseudo-maurskom stilu, izdigla se iz pepela u punom sjaju potvrđujući lidersku poziciju u BiH... Vijećnica već pokazuje ljepotu svoje unutrašnjosti

Već pri kraju obnove sarajevska Vijećnica, dragulj arhitekture rađen u pseudo-maurskom stilu, izdigla se iz pepela u punom sjaju potvrđujući lidersku poziciju u BiH i šire po ljepoti izvedbe i dekoracija, ne ostavljajući prostor za konkurenciju.

Objekat je već vidljivo završen, iako je 4. faza obnove još u toku. Rok završetka radova predviđen je za 4. juli.

Ljepota slikarskih dekoracija na zidovima, stropovima i na desetine manjih i većih lukova ostavljaju bez daha svakog posjetioca. Centralnu aulu okruženu kamenim stubovima krasi stakleni mozaik na stropu, dok su svečana i dvorana namijenjena sjednicama Gradskog vijeća oslikane u potpunosti čitavom paletom boja, sa zlatnim rubovima.

O toku radova uvjerili su se danas predstavnici medijskih kuća za koje je organiziran kolektivni obilazak objekta. Ovoj posjeti prisustvovali su predstavnici nadzornog tima firme Safege, izvođača radova Unigradnja te drugi stručni kadrovi, kao i predstavnici delegacije Evropske unije u BiH.

Glasnogovornik Delegacije EU u BiH Andy McGuffie istaknuo je da je za Evropsku uniju zaštita i očuvanje kulturnog naslijeđa BiH od iznimnog značaja. Rekonstrukcija Vijećnice je samo jedan u nizu akcija i projekata koje EU provodi u ovom području. Navodi da je kroz četiri faze ovnove Vijećnice od 2000. godine EU doprinijela s oko devet miliona KM.
1904173_810731445622614_6260976314063280010_n
– U izvornom ugovoru završetak radova predviđen je za juli, a već sada je moguće da će krajem maja radovi biti završeni. S obzirom na važnost ovog projekta moramo biti apsolutno sigurni da je zgrada bezbjedna i provjerena, te raspoloživa za korištenje u sljedećim decenijama – kazao je on.

Arhitekta Muhamed Hamidović koji predvodi nadzorni tim podvlači da je bilo vrlo složeno pokušati napraviti kopiju zgrade kakva je izgledala s kraja 19. vijeka. Navodi da su se susretali s izazovima koji su se pojavili nakon skidanja određenih slojeva i čišćenja onoga što je ostalo poslije požara.

– Upoređujući s projektima ranijih kolega došli smo do zaključka da neke stvari moramo korigirati. Pojavili su se problemi u iščitavanju kolorita određene dekoracije, ali mislim da smo dobili ono što nudimo kao naše viđenje i uređenje kulturno-historijskog naslijeđa – kazao je.

Hamidović kao najčešće probleme navodi da su pojedini dijelovi objekta dosta ili u potpunosti bili uništeni te je bilo potrebno tražiti izvorno period u srednjoj Evropi kako se tada radilo, koji je kolorit bio zastupljen i koji su se pigmenti tada koristili, kao i šta je Austrija ustvari najviše željela da interpretira.

Direktor projekta iz Nadzornog tima firme Safege Hasan Ibrahimpašić ističe da su svi radovi otprilike privedeni kraju. Naglašava da su radovi o pitanju građevinsko-zanatskih u duhu originalnog izgleda, osvježeno s instalacijama. Slikarske dekoracije i drvene obloge rađene su po izvornim nacrtima.

– Kamen, slikarija i gipsani elementi predstavljaju prvi dojam koji zgrada ostavlja na posjetioce. Pripremamo dokumentaciju za tehnički prijem. Ostalo je uraditi još završna ispitivanja instalacija, te završne montažerske radove, ali generalno objekt je završen – naglasio je on.

Magistrica građevine koja vodi radove oslikavanja Vijećnice Maja Jerkić navodi da je  oslikavanje bio veliki izazov, te da je u procesu rada napravila oko tri do četiri hiljade šablona. Naporno je bilo, kazala je, za dvadesetak slikara pripremiti, nacrtati i izrezati šablone.

– Šabloni su pomagali da se dobije kontura, ali se sve na kraju moralo ručno dorađivati da bi se dobila konačna dekoracija. Rađeno je profesionalnim bojama za restauraciju iz Njemačke, a nijanse boja su bile birane danima. Slikarski radovi su svi urađeni u roku – istaknula je ona.

Vijećnica je izvorno izgrađena 1894. godine

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0