VIDEO: Ovo Su Najmisteriozniji Prirodni Fenomeni VIDEO: Ovo Su Najmisteriozniji Prirodni Fenomeni
Youtube kanal posvećen misterijama u jednom zanimljivom videu donosi nam prirodne fenomene koji i danas okupljaju pažnju naučnika. Neki su objašnjeni, dok su drugi... VIDEO: Ovo Su Najmisteriozniji Prirodni Fenomeni

Youtube kanal posvećen misterijama u jednom zanimljivom videu donosi nam prirodne fenomene koji i danas okupljaju pažnju naučnika. Neki su objašnjeni, dok su drugi još pod velom misterije. 

Penitentes

Snježne formacija, koje mogu dostići visinu od pet metara, nalaze se na ledanjacima na visokim nadmorskim visinama gdje je zrak veoma suh.

Jezeo Pitch

Ovo specifično jezero nalazi se u Trinidadu i najveća je asfaltna tvorevina stara milionima godina. Ovo neistraženo jezero duboko je 75 metara.

Kamenje koje plovi

Ovaj geološki fenomen najčešći je u kalifornijskoj Dolini smrti. Iako postoji nekoliko hipoteza o ovom fenomenu još nije utvrđena sila koja pokereće kamenje.

Crvena plima

Ovaj fenomen uzrokuju alge koje vodu boje u crveno. Ovaj prizor je još efektniji noću kada voda postaje flouroscentna.

Životinjska kiša

Životinjska kiša je rijedak meteorološki fenmen zabilježen u mnogim zemljama tokom historije. Životinje koje su najčešće padale s neba su ptice, ribe i žabe, a zabilježena je i “kiša” crva i pauka. Ne postoji zvanična teorija koja objašnjava ovaj fenomen ali najpopularnije objašnjenje ukazuje na vodene vrtloge koje usisaju životinje te ih ispuste na kopno.

Ledeni krugovi

Ovaj fenomen specifičan je za područja hladne klime kao što su Skandinavija i sjeverna Amerika. Ovi perfektni krugovi mogu biti promjera od nekoliko centimetara do gigantskih veličina.

Svjetla koja lebde nad barama

Ova neobična svjetla iščezavaju kada im se približi. Iako su naučnici nesigurni o tome šta stoji iza ovog fenomena, najvjerovatnije je riječ o nakupinama gasa.

Vatreni tornado

Ovaj tornado nastaje za vrijeme požara pod specifičnim vremenskim okolnostima. Može izgledati zastrašujuće, a tokom požara u Canberri 2003. godine zabilježen je vatreni tornado dug 500 metara.

Električne lopte

Ovaj nesvakidašnji fenomen naučnici opisuju kao svijetleći plin kojeg formira električno polje. Zabilježeni su čak i smrtni slučajevi vezani za električne lopte.

Smrtonosni ledeni prst

Ledeni prst je fenomen specifičan za polarna područja. Stvara se kada hladna voda dolazi u kontakt sa toplijim okeanom što stvara ogromne stalaktite ispod površine. Ovaj ledeni fenomen uništava život na morskom dnu.

[youtube_sc url=”http://youtu.be/brLd1ZhPAZY”]

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0