Bogić Bogićević otvorio svečanu akademiju Grada Sarajeva i SABNOR-a BiH Bogić Bogićević otvorio svečanu akademiju Grada Sarajeva i SABNOR-a BiH
Bivši član Predsjedništva SFRJ Bogić Bogićević otvorio je danas u Narodnom pozorištu u Sarajevu zajedničku akademiju Grada Sarajeva i Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog... Bogić Bogićević otvorio svečanu akademiju Grada Sarajeva i SABNOR-a BiH

Bivši član Predsjedništva SFRJ Bogić Bogićević otvorio je danas u Narodnom pozorištu u Sarajevu zajedničku akademiju Grada Sarajeva i Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u BiH (SABNOR-a BiH), na kojoj su počasnim građanima Grada Sarajeva proglašeni hrvatski kompozitor i dirigent Đelo Jusić i francuski intelektualac Bernar Anri Levi.

“Dvadeset i peti novembar 1943. godine za BiH je mnogo više od datuma za sjećanje. To je jedan od najznačajnijih datuma u istoriji BiH koji je označio njeno vraćanje svom autentičnom biću”, kazao je Bogićević.

Kao činjenicu „koju ne moraju svi voljeti, ali je treba poštovati“ naveo je da su se prvi put u istoriji BiH predstavnici svih njenih naroda sastali u Mrkonjić Gradu da donesu političke odluke koje će odgovarati njihovoj volji i njihovim interesima.

Na taj način je, kaže, označena istorijska prekretnica, vraćanje BiH njenim narodima koji, samo ravnopravni mogu odlučivati o svojoj sudbini.

“Snagom oružja trijumfovali su nacionalne mržnje i zahtjevi za definitivnom podjelom BiH i uništenjem njenog multietničkog bića, kako bi se dokazalo da ovdje zajednički život nije moguć. Kako tolerancija i zajednički život u BiH vladaju vijekovima, nije se moglo, i nije se smjelo tolerisati nasilje koje ugrožava živote ljudi, već ga je trebalo spriječiti i zaustaviti. To je zahtjev elementarne humanosti”, istakao je Bogićević.

Dodao je da je neodlučnost svijeta prema bh. tragediji nepodnošljivo sramotna.

“Humanizam Zapada se pretvorio u puku humanitarnost za smirivanje savjesti. I sada nakon uspostave mira, Bosna i Hercegovina je još najveći izazov za savjest Evrope i njene diplomatije. Nakon svega, nama mora biti jasno da niko izvana, niko, osim nas samih, neće stvoriti BiH kao normalnu demokratsku državu”, kazao je Bogićević.

U BiH, zaključio je, ni jedan narod ne može vladati nad drugim i ne mogu se dijeliti na većinske i manjinske poručujući da jednakopravnost svih naroda i svih građana moraju biti zagarantovani.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0