Uz ovih 10 načina kako promjene u životu učiniti lakšima Uz ovih 10 načina kako promjene u životu učiniti lakšima
Počnite s malim promjenama. Na taj način ćete lakše doći i do velikih. Možda na samom početku nećete osjetiti promjene ali ćete sebi olakšati... Uz ovih 10 načina kako promjene u životu učiniti lakšima
  1. Počnite s malim promjenama. Na taj način ćete lakše doći i do velikih. Možda na samom početku nećete osjetiti promjene ali ćete sebi olakšati situaciju. Znati ćete da nešto radite po tom pitanju, a nećete osjetiti stres zbog naglih promjena.
  2. Mentalno se prebacite u promijenjeno stanje. Potpuno se uživite u situaciju kao da se promjena već dogodila. Ponašajte se onako kako biste se ponašali da ste već uspjeli u svojim namjerama. Ako planirate prijeći na novi posao, na stari se odijevajte kao da ste već dobili novi. Preuzmite na sebe odgovornosti slične onima koje očekujete dobiti na novom radnom mjestu.
  3. Plivajte nizvodno. Ponekad promjenama može doprinijeti prestanete li se opirati trenutnoj situaciji. Tek kada je potpuno prihvatite i prepustite joj se moći ćete mijenjati stvari bez prevelike turbulencije.
  4. Kada vam je proces mijenjanja previše stresan, olakšanje pronađite u razmišljanju o stvarima koje će vam promjena donijeti. Ako vam je teško jer već pišete 62. zamolbu za posao prisjetite se zbog čega tražite novi posao i osjećaja koje ćete osjetiti kada ga dobijete.
  5. Svaka promjena uključuje učenje u određenom smislu. Ako smatrate da vam je proces mijenjanja previše stresan, imajte na umu da je ovo samo proces tranzicije koji će uskoro proći, a vi ćete zbog problema u ovom razdoblju biti mudrija i iskusnija osoba.
  6. Morate znati da su zbunjenost i uznemirenost sastavni dijelovi procesa promjene. Možete ih ublažiti i planirati način na koji želite da se stvari dogode, ali nemoguće je predvidjeti sve detalje. Budite spremni na neočekivana iznenađenja, te stalne nove situacije.
  7. Nemojte misliti kako sve morate napraviti sami i na svoju ruku. Potražite pomoć, savjete prijatelja ili se bar o planovima povjerite svome dnevniku. Dijeljenje osjećaja može vam dati osjećaj olakšanja, te pomoći da prikupite snagu za nastavak.
  8. Dajte sebi vremena da se naučite nositi s novonastalom situacijom. Nemojte očekivati da će ni kada dobijete to što ste htjeli sve ići glatko i lako. Morate znati da će proći određeno razdoblje dok se osjećaj ili situacija ne smire i dok se ne naviknete na nove okolnosti.
  9. Nevažno kako velika promjena bila s vremenom ćete se naviknuti na nove okolnosti. Ukoliko ste se rastavili ili na novom poslu stvari ne idu idealno, morate znati da je to ono što se očekuje i normalno. S vremenom ćete se naviknuti i sve će doći na svoje mjesto.
  10. Ako ste odlučili mijenjati neke navike koje ste usvajali cijeli život ili dugo vremena, očekujte u prvotnoj fazi nezadovoljstvo, vraćanje na staro ili posustajanje. Ali morate imati jaku volju i uvijek iznova postaviti cilj i ojačani krenite prema njemu. Čak i ako je to 22. put da pokušavate s dijetom.

Izvor:  www.ekrtica.com

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0