Uz Međunarodni Dan Močvara – Eko Sustav Hutovog Blata Je Od Međunarodne Važnosti Uz Međunarodni Dan Močvara – Eko Sustav Hutovog Blata Je Od Međunarodne Važnosti
Svjetski dan vlažnih staništa obilježava se 2. februara jer je na taj dan 1971. u iranskom gradu Ramsaru potpisana Konvencija o zaštiti močvarnih (vlažnih)... Uz Međunarodni Dan Močvara – Eko Sustav Hutovog Blata Je Od Međunarodne Važnosti

Svjetski dan vlažnih staništa obilježava se 2. februara jer je na taj dan 1971. u iranskom gradu Ramsaru potpisana Konvencija o zaštiti močvarnih (vlažnih) područja od međunarodne važnosti, osobito kao staništa ptica močvarica. Konvencija obvezuje svaku zemlju potpisnicu na opće očuvanje močvara. Do sada su joj pristupile 164 države.

U močvarnim područjima (koja danas čine 6% površine Zemlje) živi 40% svih biljnih i životinjskih vrsta. Pokušavajući spriječiti daljnju devastaciju, 116 država svijeta, potpisale su tzv. Ramsarsku konvenciju kojom se obvezuju na očuvanje močvara na vlastitom teritoriju. Jedno od najvećih dostignuća Ramsarske konvencije je popis močvara od međunarodne važnosti.

Dolina donjega toka Neretve sadrži najveće i najvrjednije ostatke sredozemnih močvara i jedna je od malobrojnih koje su preostale u Europi. Vodena staništa, zajedno s trščacima, vlažnim livadama, pješčanim obalama, sprudovima i slanušama, predstavljaju veliku raznolikost močvarnih staništa. Hutovo blato je prepoznato kao močvarno stanište od međunarodnog značaja, a Bosna i Hercegovina je preuzela odgovornost potpisivanjem Ramsarske konvencije zaštititi ekosustav Hutovog blata. Prigodu obilježavanja Svjetskog dana vlažnih staništa međunarodne i lokalne nevladine organizacije žele iskoristiti kako bi se otvoreno govorilo o problemima s kojima se suočava Hutovo blato danas. U okviru inicijative organizovan je skup “Zaustavimo uništavanje Hutovog blata!”, koji će se održati u ponedjeljak 4. februara 2013. godine u motelu Park, Karaotok, s početkom u 10 sati.
Koliko je ovo područje specijalno i posebno, pokazuje činjenica da je ova močvara stanište za 163 vrste ptica, i 600 biljnih vrsta, a prije par godina, pronađeni su i povijesni artefakti, brodovi još iz Ilirskog doba. Hutovo blato se smatra najvećim zimovalištem ptica u Europi.
Izvor:Fena

 

 

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *