Uticaj psa kao kućnog ljubimca na poboljšanje vašeg zdravlja Uticaj psa kao kućnog ljubimca na poboljšanje vašeg zdravlja
Dugogodišnja istraživanja i proučavanja pasa svih rasa pokazala su nevjerovatnu povezanost između čoveka i psa kao njegovog ljubimca. Svi poznavaoci ovih životinja kažu da... Uticaj psa kao kućnog ljubimca na poboljšanje vašeg zdravlja

Dugogodišnja istraživanja i proučavanja pasa svih rasa pokazala su nevjerovatnu povezanost između čoveka i psa kao njegovog ljubimca. Svi poznavaoci ovih životinja kažu da je pas jedini pravi prijatelj čovjeka, i da ga jedino on neće izdati, do svog poslednjeg daha.

Psi, smatra se, razumeju govor ljudskog tijela kao i ljudske emocije, te će vaš prijatelj uvjek osetiti kada ste tužni i neraspoloženi, kada vas nešto možda boli, ili ste pak veseli, razigrani i zadovoljni.

Postoji na desetine hiljada svakojakih zanimljivosti o psima koje pokazuju zašto je baš on vaš najbolji prijatelj i kako njegovo svakodnevno prisustvo u vašem životu može uticati na poboljšanje vašeg zdravlja.

Brojne studije koje proučavaju ovaj odnos, pokazale su da ako, samo deo svog slobodnog vremena preko dana provedete sa svojim psom, imaće takav utjecaj na vas da će vas osloboditi stresa bolje nego što bi to učinio razgovor sa nekom bliskom osobom. Takođe, dokazano je i da se sve stresne situacije bolje podnose uz prisustvo ljubimca u domu.

Nadalje, pokazano je da starije osobe koje poseduju pse, znatno ređe odlaze kod lekara i znatno ređe imaju potrebu za posetama lekara u svom domu. Smatra se da su i mlađi i stariji ljudi zbog svakodnevnih šetnji sa ljubimcima, u fizički boljoj kondiciji, te da stoga imaju zdravije srce i krvne sudove, kao i manji nivo masti u organizmu.

Smatra se da samo posmatranje ljubimaca u stanu ili dvorištu, dok spavaju ili se igraju i zabavljaju sa drugim životinjama, ima i te kako opuštajući efekat na čovjeka. Uz njih se nikada ne osećamo usamljeno, oni podižu naš duh i poboljšavaju naše mentalno zdravlje.

Američki naučnici dokazali su da se kakvi mentalni poremećaji, autizam, anksioznost, problemi sa učenjem ili pak gojaznost koja se javlja kod dece, tj u ranom periodu detinjstva, može izlečiti prisustvom kućnog ljubimca. Kako odrasle, tako i decu kućni ljubimci stimulišu na razgovor, na šetnju, trčanje, na fizičku aktivnost uopšte.

Kada se sve ovo uzme u obzir, može se sa sigurnošću reći da nam kućni ljubimci mogu produžiti život. Poznata je čak i hemijska veza između druženja sa psom i povećanog lučenja serotonina i dopamina, koji na nas deluju opuštajuće i smirujuće.

Deca se uz psa uče pravim ljudskim vrednostima, odgovornosti, empatiji, da razviju prave ljudske osećaje. Deca koja imaju ljubimca ne samo da su fizički aktivnija, već su i mentalno dosta zrelija i stabilnija od vršnjaka koji ga ne poseduju, smatraju naučnici.

Životinje, a u ovom slučaju konkretno psi, mogu nam izlečiti tugu, mogu nam pomoći kod oporavka od kakve bolesti ili operacija, a takođe deluju i kao prevencija mnogih bolesti.

Sve ovo pas postiže sa nekoliko svojih sjajnih trikova: pas vas bezuslovno voli, bezuslovno sluša, uvjek je tu za vas, kada je potrebno štiti vas, srećan je i radostan kada vas vidi i uvek vam se iskreno obraduje, veran vam je i nikada vas neće osuditi za kakvu pogrešku.

Od psa možete naučiti puno važnih životnih lekcija. Stoga, ono što morate znati, jeste da je potrebno da mu na sve to uzvratite istom merom. On vam to nikada neće tražiti, ali će tako vaše prijateljstvo biti još lepše i čvršće.

Izvor: Pozitivne.info

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0