Uspješna godina kompanije MANN+HUMMEL BA iz Tešnja: Uskoro proizvodnja filtera i za Ford Uspješna godina kompanije MANN+HUMMEL BA iz Tešnja: Uskoro proizvodnja filtera i za Ford
Proizvođač filtera i komponenti za automobilsku industriju MANN+HUMMEL BA kompanija iz Tešnja godinama posluje pozitivno i svake godine ostvaruje rast proizvodnje i dobiti, čemu... Uspješna godina kompanije MANN+HUMMEL BA iz Tešnja: Uskoro proizvodnja filtera i za Ford

Proizvođač filtera i komponenti za automobilsku industriju MANN+HUMMEL BA kompanija iz Tešnja godinama posluje pozitivno i svake godine ostvaruje rast proizvodnje i dobiti, čemu u prilog ide i činjenica da je kompanija poslovnu 2014. završila sa dobiti od 4,08 miliona KM.

Kako je za Oslobođenje kazao Mahmut Galijašević, direktor kompanije, od 2005. MANN+HUMMEL BA bilježi dobre poslovne rezultate i rast, koji je stagnirao jedino 2008. i 2009, odnosno u godinama koje je obilježila svjetska ekonomska kriza koja je utjecala i na ovu tešanjsku kompaniju.

Novi proizvodi

– Međutim, već od 2010. ponovo bilježimo rast, a prošle godine prodaja se povećala za osam posto, ostvarena dobit je 4,08 miliona KM, što je prilično solidno, mada mi uvijek prognoziramo veći rast. Tako da i ove godine očekujemo rast prodaje od deset posto, što će vjerujem rezultirati jednim dobrim profitom za nas, istakao je Galijašević.

Kad je riječ o proizvodima, prema njegovim riječima, kompanija se trudi da svake godine uvodi nove proizvode.

– Trudimo se da ulažemo u našu proizvodnju razvijanjem novih proizvoda, preseljenjem proizvodnje nekih proizvoda iz Njemačke u BiH, ali i uvođenjem novih proizvoda kod svojih kupaca, istakao je Galijašević.

U skladu s tim, MANN+HUMMEL BA u ovoj godini planira raditi projekt filtera zraka za prvu ugradnju u ford, koji će plasirati u idućoj godini.

“Ford je novi kupac za nas i izuzetno nam je drago da se okrećemo novim kupcima i uvodimo novitete. Naime, dosada je MANN+HUMMEL BA tradicionalno bio okrenut Volkswagenu, ali i drugim proizvođačima automobila i teretnih vozila poput Mercedesa i drugih”, kazao je Galijašević.

Kad je riječ o plasmanu proizvoda, kompanija je izvozno orijentisana.

“Procent našeg izvoza je preko 93 posto u odnosu na ukupnu prodaju, svega sedam posto prodaje završi na bosanskohercegovačkom tržištu, što je i logično jer rast prodaje koji bilježimo svake godine ne možemo da zabilježimo samo sa tržištem koje imamo u BiH, koje je malo”, naglasio je Galijašević.

On je dodao kako proizvodi ove tešanjske kompanije u većini slučajeva završavaju u EU, prije svega u Njemačkoj.

– Također, imamo kupce i u Italiji, a prošle godine smo izvozili i u Indiju, Argentinu, tako da možemo reći da naših proizvoda ima po cijelom svijetu, ali 70-80 posto izvoza je u Evropsku uniju, naglasio je Galijašević.

Kad je u pitanju nabavka materijala, pošto je riječ o specifičnim proizvodima, materijali za proizvodnju filtera se, prema njegovim riječima, uglavnom dobavljaju iz inostranstva.

Dobavljači

“Materijal je uglavnom iz inostranstva jer mi u BiH nemamo dobavljača koji bi mogli zadovoljiti ono što mi očekujemo i trebamo. Naime, mi u našim proizvodima koristimo posebne materijale i u BiH jednostavno nema kompanija koje proizvode takav materijal, ali s druge strane, mi imamo sektore gdje favorizujemo lokalne dobavljače. Tako da mi svake godine imamo sve veći broj lokalnih dobavljača kojima pomažemo da se razvijaju i da njihov sistem kvaliteta dosegne nivo koji nama odgovara”, kazao je Galijašević poručujući da finansijski rast MANN+HUMMEL BA utiče i na rast brojnih malih kompanija sa kojima sarađuju, ali i na rast lokalne zajednice.

Inače, MANN+HUMMEL BA trenutno ima 561 zaposlenog, a u planu za ovu godinu imaju da dostignu broj od 588 zaposlenika, što ovisi, prema Galijaševićevim riječima, od toga kako će se prodaja razvijati.

– Ukoliko uspijemo realizovati plan naše prodaje za 2015. kako smo planirali, onda će svakako proporcionalno tome rasti i broj radnika, istakao je Galijašević.

Izvor: Oslobodjenje

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0