UNSA: Od jeseni studij romskog jezika UNSA: Od jeseni studij romskog jezika
Na 12. sjednici Senata UNSA senatori su podržali inicijativu za uvođenje izbornih predmeta o jeziku, kulturi i književnosti Roma. Inicijativu je pokrenula koordinatorica za... UNSA: Od jeseni studij romskog jezika

Na 12. sjednici Senata UNSA senatori su podržali inicijativu za uvođenje izbornih predmeta o jeziku, kulturi i književnosti Roma. Inicijativu je pokrenula koordinatorica za Rome u BiH mr. Hedina Sijerčić, a podršku inicijativi dalo je i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

Kako kaže rektor UNSA prof. dr. Muharem Avdispahić, plan i program uvođenja studija romskog jezika trebao bi biti završen u septembru.

Najveći korak

– Na izradi plana i programa rade prorektorica za oblast nastave i studentskih pitanja UNSA prof. dr. Zehra Kreho i mr. Hedina Sijerčić. Ovaj studij moći će upisati svaki zainteresovani student, bez obzira na kojem fakultetu ili odsjeku studira. Od oktobra počinje i kurs japanskog jezika, za dva semestra, kaže rektor Avdispahić.

Na istoj sjednici Senata, i profesorica Kreho imenovana je za prorektora, čime su, kako kaže rektor Avdispahić, i akademije dobile svog predstavnika u Rektoratu.

– Obavezu iz 2008, donošenje Statuta Univerziteta, ispoštovali smo i to je taj najveći korak. Drugi je akreditacija Univerziteta. Biramo jedinstven upravni odbor UNSA, a izborna sjednica Senata zakazana je za 4. septembar. Tada ćemo u UO UNSA izabrati naše članove, četiri profesora i jednog studenta. Očekujemo da i Vlada KS-a dotad završi svoju zadaću, ističe rektor, te napominje da imenovanje UO Univerziteta automatski znači i gašenje odbora po fakultetima, kao njegovim članicama.

– Tako bi već julska tranša, koju očekujemo od Vlade KS-a, trebala biti uplaćena na račun Univerziteta, napominje rektor Avdispahić, dodajući da za akreditaciju čelnici UNSA još trebaju završiti samoevaluacijski izvještaj.

Cijeli članak pročitajte na Oslobodjenje.ba

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0