Umjesto straha, prizovite hrabrost: Vrijeme je za ljubav Umjesto straha, prizovite hrabrost: Vrijeme je za ljubav
Ono što nas priječi da u životu stvorimo mjesta za ljubav najčešće je strah. Ako se ubrajate među one koji su zaboravili kako voljeti,... Umjesto straha, prizovite hrabrost: Vrijeme je za ljubav

Ono što nas priječi da u životu stvorimo mjesta za ljubav najčešće je strah. Ako se ubrajate među one koji su zaboravili kako voljeti, neka vas ovi savjeti osnaže kako biste se vratili u sadašnji trenutak i pravom prioritetu.

Možda vjerujete da sad nije vrijeme za ljubav ili je smatrate luksuzom koji si ne možete priuštiti. Možda vjerujete da na ljubav sada nemate ni pravo. Ili govorite da više nema „pravih“. Možda se zatvarate u svoja četiri zida, osjećate bespomoćnima i olako prepuštate negativističkim pogledima na svijet koji vas okružuje. Ljubav je sve manje na vašem dnevnom rasporedu, a sve vas više ispunjava strah. A gdje ima straha, nema ljubavi!
Umjesto straha, prizovite hrabrost! Suočite se s onim čega se najviše bojite, osobito ako ste sami i osjećate da vam nedostaje ljubavi ili ste u vezi u kojoj ljubavi već dugo nema. Ako se ubrajate među one koji su zaboravili kako voljeti, neka vas ovi savjeti osnaže kako biste se vratili u sadašnji trenutak i pravom prioritetu.

1. Otpustite prošlost

Prirodni je zakon da privlačimo ljude s istim stupnjem emocionalne zrelosti. Ranjeno srce je kao otvorena rana na koju lako privučemo onog koji vreba novu žrtvu ili pak osobu koja je jednako ranjena kao mi pa očekuje utjehu. Iscijeljeni ćete lakše prepoznati one koji su se i sami iscijelili. Naučivši pouke iz prošlih iskustava, bit ćete spremi na konstruktivan odnos kako biste zajedno nastavili put kroz život. Da biste uklonili zapreke na putu prema ljubavi, potrebno je prekinuti vezanost iz bivših odnosa, biti na neki način istinski slobodan – spreman za novu ljubav.

2. Prevladajte strah

Nerijetko nas strah od nove povrede veže uz onu staru koja nam je poznata pa na taj način imamo osjećaj da je „imamo pod kontrolom“. Nakon nekog vremena otupimo na bol, no povremeno nas preplavi usamljenost i tada shvaćamo da trenutačna situacija nije pravi odgovor. Iskustvo nas uči, no nastavite li za sobom vući stare torbe pune istrošenih i bolnih doživljaja, zaključaka i vjerovanja iz prošlosti te neuspješnih odnosa koji su temelj vašeg straha, izlažete se riziku da ih ponovite. Ispraznite kofere od iznošenih stvari i odnosa.

3. Dobro upoznajte sebe

Da biste izgradili dobar odnos, najprije morate izgraditi sebe, a kada zaista sami ispunjavate vlastite kriterije, možete tražiti i od drugih da ih ispune. Potrebno je, dakle, upoznati sebe, prihvatiti svoje male nedostatke i dosljedno mijenjati one za koje smatrate da su izvor vašeg neprihvaćanja sebe ili nezadovoljstva. Upoznajemo se kada krenemo na najvažnije putovanje u životu – ono unutar sebe. Budite neko vrijeme sami. Bilježite svoje misli u dnevnik tražeći odgovore na pitanja koja se javljaju. Bit će dovoljno da svakodnevno zatvorite oči i meditirate na ta pitanja, a iskrene odgovore – uvide – zabilježite.

4. Pronađite ključnu zapreku partnerstvu u dosadašnjim vezama

Učite iz iskustva dajući prošlosti pravu ulogu – ulogu dobrog učitelja. Sjetite se u čemu ste griješili kako to ne biste ponavljali te, još važnije, kako biste znali kakvom odnosu težite. Pronađite uvjerenja koja su posljedica iskustva i uobličite ih u pozitivnom tonu kako bi vas potaknula na rast. Upravo će vam prošlo iskustvo pomoći da dokučite je li netko tko vam je zanimljiv doista prava osoba za vas. Nemojte dopustiti da stara vjerovanja i proživljene situacije budu zapreka za prepoznavanje istinski srodne duše. Novi uvidi poduprijet će pozitivnu misao da zaista želite ljubav.

5. Napravite mjesta za ljubav

Ponekad u prostoru u kojem živimo nema mjesta za drugoga. Je li vam ormar prepun i smatrate da u njega ne bi stala odjeća vašeg partnera? Spavate li u krevetu u kojem je mjesta samo za jednu osobu – za vas? Dodajte jastuk! Pokrenite se! Izbacite nepotrebne stvari iz doma i vizualne podsjetnike na prošlost, vezanost, nemogućnost da u vaš život uđe partner. Očistite sve razine svojeg bića – tjelesnu, psihičku, emocionalnu i duhovnu. Riješite dugove, sredite papire. Ne dopustite da neriješene stvari budu zapreka izgradnji odnosa koji je pred vratima.

6. Odaberite tehniku svakodnevnog rada na sebi

Znam mnoge ljude koji iskušavaju bezbroj tehnika, a nijedna ne zadovoljava njihove potrebe ili skaču iz jedne u drugu ne dovršavajući proces koji su započeli. Odaberite tehniku ili više njih koje su komplementarne i koje vam pomažu da održite fokus na vlastitu rastu. Proces koji započnete odradite do kraja. Vodite dnevnik, vizualizirajte, meditirajte, odaberite metodu za promjenu uvjerenja. Što god činili, ne odustajte tražeći stalno nova rješenja. Često je odgovor upravo u upornosti i vremenu koje posvetite onomu što radite.

7. Osigurajte si potporu

Put na koji krećete nije lak i možda će vam trebati pomoć. Pomoć bliskog člana obitelji, dobrog prijatelja ili stručnjaka koji se bavi nekom od tehnika koje ste odabrali za svoj put. Razgovor s osobom u koju imate povjerenja, kao i redoviti susreti koji će vam pomoći u održavanju fokusa, mogu se pokazati ključnima u vašem rastu, osobito na samom početku. Kad upoznate potencijalnog partnera, upravo ćete time osigurati da ne ponavljate stare pogreške.

8. Budite strpljivi

Put do ljubavi može biti dug i ispunjen izazovima i samo oni koji prihvate realne okolnosti i pritom se ne obeshrabre imaju priliku okusiti i doživjeti pravu ljubav. Strpljenje je uvjet bez kojeg jednostavno ne ide. Ne odustajte, sjetite se da je važan put, a ne odredište. Tada ćete ispunjenje osjetiti čak i ako se ljubav kojoj težite ne pojavi utjelovljena u nekom drugom, već u vama samima.

 

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0