Umjesto Ferija na Igmanu hotel O3 i sportsko-rekreativni centar Umjesto Ferija na Igmanu hotel O3 i sportsko-rekreativni centar
Vrijeme arapskih investicija u BiH, čini se, tek dolazi. Kompanija Emirates, u čijem je vlasništvu i zabavni park Sunnyland na Zlatištu, nedavno je najavila... Umjesto Ferija na Igmanu hotel O3 i sportsko-rekreativni centar
Vrijeme arapskih investicija u BiH, čini se, tek dolazi. Kompanija Emirates, u čijem je vlasništvu i zabavni park Sunnyland na Zlatištu, nedavno je najavila nove projekte i razvoj sportskog i zdravstvenog turizma BiH. Fokus u godini pred nama biće na rekonstrukciji hotela i izgradnji sportsko-rekreativnog centra na Igmanu, potvrdio je za portal eKapija Amer Ćorić iz firme Dubos consulting koja radi business development za investitora iz UAE.

Prema njegovim riječima, plan je da projekat bude realizovan do 2019. godine kada se održava EYOF – Evropski omladinski olimpijski festival. Kompleks na Igmanu bio bi infrastrukturna podrška za najveći sportski događaj u BiH nakon Olimpijade 1984. godine.

“Rekonstrukcija bivšeg hotela Feri trebalo bi da počne u narednih nekoliko mjeseci, sada smo u fazi pripreme projekta i prikupljanja svih potrebnih dozvola. Dozvole čekamo i za gradnju sportskih terena. Radovi na sportskim terenima počeće čim se steknu uslovi” – kaže Ćorić.

Naime, nekadašnji hotel Feri na Igmanu biće potpuno renoviran i nosiće naziv O3. Kako je lokalitet Igmana jedinstven u Evropi po koncentraciji ozona, otkuda naziv hotela O3 – hemijska oznaka za molekulu ozona.

Ćorić kaže da će hotel nakon rekonstrukcije proširiti kapacitete za 30% i imati ukupno 65 soba.

“To će biti moderan hotel visoke kategorije, u potpunosti prilagođen sportskim ekipama, i imaće sve sadržaje potrebne za pripreme renomiranih svjetskih klubova u fudbalu, košarci, rukometu itd.” – kaže Ćorić.

Prema zamisli investitora, dio kompleksa činiće sportski sadržaji i to tereni za fudbal sa umjetnom i prirodnom travom, tereni za košarku i rukomet, teren za mini golf, te staze za trčanje. Arapska kompanija Emirates planira uložiti 10 mil EUR u cijeli sportsko-rekreativni kompleks na Igmanu, uključujući i hotel, a s obzirom na to da se još čeka izmjena regulacionog plana, nije poznato na kolikoj površini će se graditi.

Budući sadržaji na Igmanu neće biti pogodni samo za pripreme i gostovanja sportista.

“S obzirom na količinu koncentracije ozona na Igmanu, sam boravak je veoma dobar za sve ljude, naročito za osobe koji su bile podvrgnute operativnom zahvatu. Suvišno je govoriti kako je ugodno boraviti na Igmanu u vrijeme ljetnih vrućina” – navodi Ćorić.

Dodaje da investiranje u planirana sadržaje ipak u najvećoj mjeri zavisi od nadležnih institucija.

“Završetak obnove hotela O3 je planiran do početka 2019. godine, dok završetak radova na sportskoj infrastrukturi uveliko zavisi od izmjena regulacionog plana. Nadamo se da će nadležne institucije imati razumijevanja i da će omogućiti neometano investiranje u ove sadržaje”.

Moguće ulaganje u druge gradove

Iako je arapski investitor zasad fokuisiran na izgradnju kompleksa na Igmanu, kompanije trenutno radi na više projekata. Iz Dubos consultinga ne otkrivaju mnogo detalja, ali kažu da je riječ o ulaganju u nekretnine.

“Svi projekti na kojima radimo su u fazi razvoja. Zasad smo fokusirani na Sarajevo i okolinu, mada postoje planovi za ulaganje u druge regije” – kaže Amer Ćorić iz firme Dubos consulting.

Mada je ranije najavljeno da postoji mogućnost gradnje vila i apartmana kompanije Emirates na Zlatištu, Ćorić kaže da to sada ipak nije dio planova.

Novi sadržaji u zabavnom parku

Kompanija Emirates, registrovana u Sarajevu, prošle godine je otvorila i zabavni park na Zlatištu, na putu ka Trebeviću, gdje Sarajlije rado odlaze na odmor i rekreaciju. Prema riječima našeg sagovornika, biće tu još novih sadržaja koji će posjetioci koristiti već početkom 2018. godine.

Kompanija Emirates je do sada u BiH ulagala u startap projekte, nekretnine, turizam, kao i proizvodnju i distribuciju zdrave hrane.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0