Uloga šećera u uravnoteženoj prehrani Uloga šećera u uravnoteženoj prehrani
U sklopu 20. Međunarodnog kongresa o prehrani Granadi, prof. Dr. Carmen Gómez-Candela i Samara Palma govorile su o tome kako je šećer često predstavljen... Uloga šećera u uravnoteženoj prehrani

U sklopu 20. Međunarodnog kongresa o prehrani Granadi, prof. Dr. Carmen Gómez-Candela i Samara Palma govorile su o tome kako je šećer često predstavljen kao krivac za brojne „bolesti” te, iako ne postoji znanstveno uporište toj činjenici, u nju vjeruju i mnogi iz medicinskih i znanstvenih krugova, što dovodi u zabludu i širu javnost.

Jedna je od tvrdnji koja je prihvaćena među širom populacijom, iako za nju ne postoji dokazi temeljeni na znanstvenim činjenicama, da je šećer povezan s pretilošću.

Dokazana je snažna povezanost između prekomjernog unosa masti i povećanog rizika od prekomjerne tjelesne težine i/ili pretilosti, no veza između unosa prirodno prisutnih ili dodanih šećera u hrani i debljanja nije toliko jasna.

Dijabetes je još jedno stanje koje se često spominje u raspravama o šećeru i zdravlju. Preporuke nutricionista, temeljene na dokazima o liječenju i prevenciji dijabetesa, smatraju ukupnu količinu unesenih ugljikohidrata važnijom od količine pojedinih vrsta konzumiranih ugljikohidrata.

Danas dijabetičari mogu konzumirati saharozu (šećer) i namirnice koje je sadrže, pod uvjetom da je taj unos šećera dio ukupne količine unesenih ugljikohidrata u okviru zdrave prehrane i odgovarajuće zdravstvene kontrole. Još uvijek nije otkrivena uzročna veza između unosa šećera i dijabetesa.

Moramo prihvatiti činjenicu da nijedna pojedinačna namirnica nije „kriva” – ne postoji dobra i loša hrana, nego pravilna ili nepravilna prehrana.

U skladu s tim, najbolji općeniti savjet usmjeren je na preporuku raznovrsne, uravnotežene prehrane s hranom i nutritivnim tvarima iz različitih izvora, u kombinaciji s više tjelovježbe.

Izvor: CentarZdravlja.net

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0