“NERA ETVA” ili “Božji dar” “NERA ETVA” ili “Božji dar”
Ulog je na 40-om kilometru toka rijeke Neretve koja dosadašnju količinu vode ima iz svog izvora, par manjih pritoka i jedne veće, rijeke Krupac,... “NERA ETVA” ili “Božji dar”

Ulog je na 40-om kilometru toka rijeke Neretve koja dosadašnju količinu vode ima iz svog izvora, par manjih pritoka i jedne veće, rijeke Krupac, koja se ulijeva u Neretvu negdje na 20-om kilometru. Od svog izvora pa do Uloga, Neretva je potpuno čista i nezagađena tako da se može piti na svakom metru i u svako doba godine.Neretva ili kako je stari Kelti nazvaše „Božji dar“ ili NERA ETVA je rijeka dužine 225 kilometara u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Neretva izvire ispod planine Zelengore u BiH i kroz tu zemlju protječe u dužini od 203 km, da bi posljednjih 22 km tekla kroz Hrvatsku. Neretva utječe u Jadransko more kod dalmatinskog gradića Ploče.

Neretva od izvora prema ušću prvotno teče od istoka prema zapadu, tvoreći tako i sjevernu stranicu Hercegovine. Nedaleko od Konjica i Ramskog kraja skreće prema jugu, i teče u smjeru od sjeveroistoka prema jugozapadu.
Ušće joj je oblika delte. Delta Neretve je na teritoriju Republike Hrvatske.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *