Ujedinjeni do bolje poljoprivrede Ujedinjeni do bolje poljoprivrede
Civilni sektor u BiH treba da se ujedini kako bi se postigla zagovaračka snaga, te treba raditi na stalnom kontaktu sa institucijama vlasti kako... Ujedinjeni do bolje poljoprivrede

Civilni sektor u BiH treba da se ujedini kako bi se postigla zagovaračka snaga, te treba raditi na stalnom kontaktu sa institucijama vlasti kako bi i civilni sektor bio uključen prilikom planiranja i programiranja IPA sredstava, jedan je od zaključaka nedavno održane konferencije o temi „Uspostava Ministarstva poljoprivrede, prehrane i ruralnog razvoja BiH i drugih neophodnih struktura kao put ka ekonomskom napretku BiH“, koju je organizovao Savjet za zelenu gradnju (Green Council).

Kako je za Oslobođenje kazala Sanela Klarić, predsjednica Green Councila, svi učesnici konferencije kojih je zaista bilo mnogo, složili su se da treba hitno podržati jačanje državnih struktura.

“Zajednički zaključak konferencije je da je Bosni i Hercegovini potrebna koordinacija za sektor poljoprivrede na državnom nivou za primanje sredstava Evropske unije. Naime, 50 posto ukupne pravne stečevine EU odnosi se na sektor poljoprivrede i sama EU je dala veliki značaj ovom sektoru jer je svih 28 članica stvorilo jednu zajedničku poljoprivrednu politiku koju slijede”, istakla je Klarić.

Ona je naglasila kako su strukture u BiH koje regulišu ovu oblast prekomplikovane te da je neophodno raditi na mijenjaju struktura, uspostavi jednog, državnog ministarstva koje bi vršilo kontrolu i koje bi moglo biti garant našim proizvodima da su usaglašeni sa standardima EU.

– Mi moramo insistirati na državnom ministarstvu poljoprivrede iako politika u BiH nije naklonjena ovom prijedlogu. Ministarstvo i IPARD strukture su nam potrebne i kako bi sredstva iz EU fondova napokon ušla u BiH, jer EU je ulagač koji želi da zna kako će tačno novac biti utrošen, naglasila je Klarić.

Ona je dodala da se poljoprivrednici cijele BiH moraju ujediniti, jer imaju iste probleme, a sredstva iz EU namijenjena su njima.

“Već smo imali sastanke sa određenim poljoprivrednim udruženjima koji žele da podrže ovu inicijativu. U razgovoru sa njima još jednom smo istakli kako Ustav BiH nije problem i nije kočnica za uspostavu državnog ministarstva poljoprivrede. Jedini način da se naprave promjene i da se stvar pokrene jeste da se poljoprivrednici i svi zainteresovani ujedine”, poručila je Klarić.

Izvor: oslobodjenje.ba

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0