Udaljite se od negativnih uticaja iz okruženja Udaljite se od negativnih uticaja iz okruženja
Trenirajmo vještine pozitivnog razmišljanja. Jedna od najvećih blagodati pozitivnog razmišljanja je što nas ono distancira od negativnih uticaja iz okruženja. Već od ranog djetinjstva... Udaljite se od negativnih uticaja iz okruženja

Trenirajmo vještine pozitivnog razmišljanja. Jedna od najvećih blagodati pozitivnog razmišljanja je što nas ono distancira od negativnih uticaja iz okruženja.

Već od ranog djetinjstva izloženi smo, kako pozitivnom, tako i nažalost negativnom programiranju roditelja, rodbine, prijatelja, ustanova, medija i općenito okoline. U nas su usađivana određena pravila ponašanja, određeni ciljevi, određena mjerila. U želji da nas društvo prihvati i da imamo osjećaj pripadnosti, prihvaćamo ne samo njihove afirmacije, već i mnogobrojnije negacije pa s godinama postajemo pesimističniji i ogorčeniji te si uskraćujemo mnoge blagodati zbog krivih, ograničavajućih uvjerenja.

Budući da smo svi bez iznimke od malena akumulirali nebrojene negativne tvrdnje iz svoje okoline i time smo negativno programirani, potrebno je te negativnosti zamijeniti pozitivnima. Drugim riječima, reprogramirati se.

Sva društva, posebno patrijarhalna, nameću svoj restriktivni sustav vrijednosti – razna vjerovanja i stavove. Tko to prihvati bit će prihvaćen u društvu. Budući da svi žele biti prihvaćeni, automatski prihvaćaju nametnute forme razmišljanja, koje im više štete nego koriste. Nisu sve društvene norme štetne, ali mnoge su vrlo ograničavajuće, i imaju za cilj pojedince učiniti poslušnima. Ako učimo djecu da prihvate restriktivna uvjerenja, kod njih će se pojačati samoograničavajuće i destruktivne tendencije kao što su: kronična nesigurnost, bojažljivost, hipersenzibilnost, depresivnost, agresivnost, fobije i sl.

Odgovornost društva je da usmjerava svoje članove, pogotovo one u formativnim godinama, na put koji za čitavu zajednicu donosi dobro. Najvažnije je polaziti od toga da društvo može biti sretno i uspješno tek ako su njegovi pojedinci takvi, a ne obrnuto. Nažalost, pojedini ograničeni umovi krivo su uvjereni da nešto što je dobro za pojedinca nije uvijek dobro i za zajednicu, pa tako ograničavaju pojedince misleći kako će društvo time nešto dobiti, ili u većini slučajeva, kako će oni osobno nešto time dobiti. Ovakav zamagljeni pogled na svijet proizlazi iz suludog uvjerenja da, ako netko ima više, ja ću imati manje. U stvarnosti je slučaj obrnut – što su pojedinci sretniji i ispunjeniji to će cjelokupno društvo biti sretnije i prosperitetnije. Živimo u svijetu u kojem ima više nego dovoljno svega za sve.
Ispiranje mozga je nažalost česta pojava u društvu, pa je važno znati to prepoznati i tome se oduprijeti.

Često je slučaj da se društvena uvjerenja zastarjela i neispravna. U povijesti čovječanstva se previše puta pokazalo da mišljenje većine ne znači i ispravno mišljenje. Također se pokazalo da mišljenje starijih nije uvijek ispravnije od mišljenja mlađih, iako je vjerojatno češće to slučaj. Roditelji nisu uvijek u pravu, iako najčešće jesu. Onih nekoliko puta kad nisu u pravu, ne znajući prave veliku štetu svojoj djeci. To mogu ispraviti time da svoju djecu od malih nogu uče primjenjivati afirmacije, tako da sve negacije u životu mogu sami pretvoriti u afirmacije, bez obzira odakle te negacije dolazile.

Mnogi imaju loše navike kritiziranja, prigovaranja, predbacivanja i slično. Sve te negativne riječi su se ugravirale u podsvijest ako ih nismo odbacili i nadomjestili suprotnim tvrdnjama. Konkretno to znači, ako za svaku negaciju nismo zamijenili afirmacijom, ta negacija je ostala u našoj svijesti ili podsvijesti. Bez obzira u kojem dijelu svijesti se ta negacija zadržala, ona nam čini velike štete. To se može riješiti odmah graviranjemblagotvornih afirmacija u našu podsvijest.

Recimo ako smo više puta čuli negativne afirmacije o sebi, prirodno je da smo nesigurni u sebe, da se osjećamo nedostojnima nečeg ili nečije ljubavi i pažnje.

Isto tako, ako smo više puta u životu čuli o tome kako su novac, bogataši i materijalizam zlo, naravno da nas takva uvjerenja sprečavaju da imamo dovoljno novaca, materijalnih stvari i da postanemo bogati. To su blokade kojih uglavnom nismo svjesni, jer su one u podsvijesti i od tamo utječu na naše ponašanje i djelovanje.

e možemo izbjeći biti žrtva tuđih negacija, ali ne moramo žrtva i ostati. Prestajemo biti žrtva time što ćemo svaku negaciju pretvoriti u afirmaciju. Nitko ne zna koliko je točno do sada nakupio takvih negacija u svom životu, netko više, netko manje, ali  u svakom slučaju, previše. Stoga da bismo preokrenuli svoje šanse za uspjeh i sreću, trebamo preokrenuti sve negacije u afirmacije, netko više netko manje, ovisno o tome koliko se smeća nakupilo u našoj podsvijesti, ali i u svijesti.

Izvorzivotna-skola.hr

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0