Učinite li ovo, bićete puno sretniji na radnom mjestu Učinite li ovo, bićete puno sretniji na radnom mjestu
Činjenica je da na radnom mjestu provodimo velik dio svog vremena. Stoga je vrlo bitno da volimo posao koji radimo te da se na... Učinite li ovo, bićete puno sretniji na radnom mjestu

Činjenica je da na radnom mjestu provodimo velik dio svog vremena. Stoga je vrlo bitno da volimo posao koji radimo te da se na radnom mjestu osjećamo ugodno. Nažalost, upravo je posao za mnoge izvor frustracija i prevelike količine stresa.

1. Ne upoređujte se s drugima

Nema smisla da sebe upoređujete s drugim ljudima na poslu jer ne možete sa sigurnošću znati kakav je bio njihov dosadašnji put. Stoga, ostavite se toga jer je to uzaludno trošenje vremena.

2. Ne brinite za stvari koje ne možete kontrolisati

Dobro je biti upoznat sa stanjem na tržištu, ekonomijom te posjedovati vrijedne informacije, no to su stvari koje nisu u vašoj kontroli. Važnije je da se fokusirate na ono što možete kontrolisati.

3. Zadržite distancu, odvojite privatni život od posla

Iako vam se ponekad čini da je vaš posao najvažnija stvar na svijetu, nemojte dopustiti da zbog njega bude ugrožen vaš privatni život i integritet. Kako biste sačuvali privatnost, povucite liniju između profesionalnog i privatnog života.

4. Ne opterećujte sebe i svoj tim prevelikom količinom radnih zadataka

Dobro je posjedovati radni elan, no treba znati gdje su granice. Nemojte obećavati ono što ne možete izvršiti i ne opterećujte sebe i/ili svoj radni tim sa previše obaveza jer to vodi prema neuspjehu, savjetuju na portalu.

5. Zapamtite da na raspolaganju imate jednaku količinu vremena kao i svi ostali

Nemojte žaliti da imate manje vremena od ostalih. Ključ svega je dobra organizovanot i raspodjela radnih zadataka.

6. Nemojte stvari uzimati preozbiljno, niko to ne čini

Suočite se sa svojim strahovima i ponekad se našalite i na vlastiti račun. To će vas osloboditi stresa i učiniti vas sretnijom osobom. Ako se možete smijati sami sebi, to će spriječiti druge da vam se smiju iza leđa.

7. Dopušteno vam je sanjariti

Ideja o tome kako su sanjarenje i posao nespojivi spada u 20. vijek. Dapače, poželjno je ponekad dopustiti vlastitim mislima da malo odlutaju u svijet mašte jer, ko zna, možda se upravo tamo krije kreativna ideja koju možete pretočiti u stvarnost.

8. Nemojte se gnjaviti s mržnjom, nije vrijedno truda

Mržnja je ‘emocionalni parazit’ koji vam krade energiju i loše djeluje na zdravlje. Ukoliko mislite da sa svijetom nešto ne valja, a možete to promijeniti onda krenite u akciju. Oprostite, zaboravite i krenite dalje.

9. Ostavite prošlost tamo gdje joj je mjesto i okrenite se budućnosti

Nema smisla da se opterećujete sa pogreškama koje ste napravili u prošlosti. Ne kaže se uzalud kako se na pogreškama uči, a iz njih se može izvući i dragocjeno iskustvo.

10. Ne možete pobijediti u svakoj raspravi

U redu je iznositi vlastite argumente i braniti svoje stavove, ali ne možete baš uvijek biti u pravu. Pomirite se s tim.

11. Svako je zaslužan za vlastitu sreću

Okolina ponekad može biti uzrok vaših frustracija, ali ukoliko ste baš stalno depresivni i nesretni jedini krivac za to ste vi sami. Da biste bili sretni, pronađite posao koji ćete voljeti. Pokušajte iz posla izvući ono najbolje. Nije sve tako crno kao što izgleda.

12. Smijte se češće

Uvriježeno je mišljenje kako je smijeh rezultat sreće, no zapravo je suprotno. Smijeh je dio ciklusa koji kreira osjećaj zadovoljstva i sreće. Stoga, smijte se češće.

13. Nemojte trošiti svoje dragocjeno vrijeme na’ zlobne kancelarijske tračeve’

Nemojte se zamarati drugim ljudima i njihovim životima jer je to besmisleno.

14. Neka vas ne brine što drugi misle o vama, to vas se ne tiče

Nemoguće je čitati tuđe misli, stoga se ne opterećujte time što netko misli o vama. To je gubljenje vremena, smatraju na portalu.

15. Koliko god neka situacija bila loša ili dobra, sve je prolazno

U životu je sve prolazno i sve se mijenja. Koliko god dobra ili loša bila situacija u kojoj se trenutno nalazite, uvijek na umu imajte sljedeću misao: I ovo će proći.

16. Pospremite svoj radni stol i riješite se svega što nije korisno

Prostor u kojem radite izuzetno je važan za to kako se osjećate. Nemojte dozvoliti sebi da radite u neredu. Bacite sve što vam je nepotrebno, pospremite radni stol i okružite se lijepim stvarima koje vas usrećuju.

17. Vjerujte kako najbolje tek dolazi, bez obzira na sve

Autor teksta spominje svoju baku koja je u 70. godini svog života postala udovica. Na neki način, njen je život tek tada započeo. Upisala je koledž, otišla na putovanje Evropom, upisala kurs crtanja… Ono što se želi reći je kako nikad nije kasno za ostvarenje snova, samo treba imati malo vjere i ambicije.

poslovnisaradnik.com

anes.h

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0