U Umjetničkoj galeriji BiH: “Srpsko slikarstvo i vajarstvo u BiH 1896-1955” U Umjetničkoj galeriji BiH: “Srpsko slikarstvo i vajarstvo u BiH 1896-1955”
U Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu večeras je otvorena izložba “Srpsko slikarstvo i vajarstvo u Bosni i Hercegovini 1896-1955”. Izložbu je otvorio prim.dr. Savo... U Umjetničkoj galeriji BiH: “Srpsko slikarstvo i vajarstvo u BiH 1896-1955”

U Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu večeras je otvorena izložba “Srpsko slikarstvo i vajarstvo u Bosni i Hercegovini 1896-1955”.

Izložbu je otvorio prim.dr. Savo Vlaški, predsjednik SPKD “Prosvjeta” Sarajevo i Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH, a o koncepciji odabira i postavke izložbe govorila je Ivana Udovičić, autor izložbe.

– Prezentirali smo najbolje iz velikog opusa Umjetničke galerije BiH, tako da svi posjetioci mogu pronaći nešto za sebe. Sva izložena djela vlasništvo su Umjetničke galerije BiH i govore priču o početcima slikarstva u BiH. Prikazani su portreti, autoportreti, dio folklornih motiva i tekovina koje su naši slikari smatrali bitnim i zanimljivim za zabilježiti – kazala je Udovičić.

Izložbu su organizirali Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” povodom 111.godišnjice postojanja i rada, i Umjetnička galerija BiH.

Ljubitelji klasičnog slikarstva i umjetnosti mogu do 17. novembra uživati u 134 slike, 30 autora, i to je samo jedan dio koji posjeduje Umjetnička galerija BiH.

Izložena su djela eminentnih umjetnika Romana Petrovića, Branka Radulovića, Pere Popovića, Đorđa Mihajlovića, Adele Ber Vuković, Todora Švrakića, Branka Šotre, Jovana Bijelića, koji su zabilježili značajne trenutke bogate historije i tradicije Bosne i Hercegovine kroz portrete, autoportrete, sakralne i folklorne motive.

Izvor: Oslobodjenje.ba

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0