U kojim bi intervalima trebalo mijenjati posteljinu i druge tkanine? U kojim bi intervalima trebalo mijenjati posteljinu i druge tkanine?
Od učestalosti zamjene i obnavljanja predmeta koje svakodnevno koristimo u domaćinstvu zavisi i čistoća našeg okruženja. Ukoliko to ne činimo redovno, utoliko ćemo svakodnevicu... U kojim bi intervalima trebalo mijenjati posteljinu i druge tkanine?

Od učestalosti zamjene i obnavljanja predmeta koje svakodnevno koristimo u domaćinstvu zavisi i čistoća našeg okruženja. Ukoliko to ne činimo redovno, utoliko ćemo svakodnevicu dijeliti s mnoštvom različitih mikroba, grinja i prašine, što svakako šteti zdravlju.

Poznato je da nehigijenski uslovi mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme, od astme do raznih alergija. Rezultati nedavno sprovedene ankete pokazuju da skoro petina ljudi ne pere zube, posteljinu mijenja jednom mjesečno ili rjeđe, a iste sunđere i krpe koristi mjesecima…

Ima i prevelikih čistunaca, koji idu u drugu krajnost i posteljinu mijenjaju svakog drugog dana! Preteruju i jedni i drugi, zar ne?

Stručnjaci za zdravlje i higijenu su na osnovu svog znanja iskazali stav u kojim bi intervalima trebalo mijenjati posteljinu i druge tkanine u spavaćoj sobi, kupatilu i kuhinji. Evo njihovih odgovora.

Posteljina – svake druge nedjelje.

Ovakav turnus u normalnim uslovima je sasvim dovoljan. Pošto trećinu života provedemo spavajući, izuzetno je važno da posteljina bude čista. S tijela svakodnevno otpadaju milioni ćelija kože, koji ostaju u krevetu. Osim toga, prljava posteljina može pogoršati simptome alergije, astme i kožnih bolesti. Na posteljini, kao i u ostatku doma, svakodnevno se sakuplja prašina koja sadrži brojne štetne materije. Onaj ko se dosta znoji ili spava nag, posteljinu bi trebalo da mijenja jednom nedjeljno, i to kompletno – čaršav, jastučnice i navlaku za jorgan. Kada je čovjek bolestan, takođe je bolje da se posteljina mijenja češće. I još nešto: jastuci i dušeci moraju redovno da se provjetravaju.

Rukavice za kupanje – na svaka tri do četiri dana.

Kod rukavica za kupanje ključno je za šta ih koristite. Rukavice za pranje gornjeg dijela tijela poslije kupanja treba dobro da isperete, okačite da se osuše i poslije tri-četiri dana odložite u prljav veš. Ukoliko se koriste za njegu intimne zone, trebalo bi da ih mijenjate poslije svake upotrebe i perete na temperaturi od 60 stepeni ili višoj.

Jorgani i deke- svakih šest mjeseci.

Sve vrste prekrivača sadrže veliku količinu živih i mrtvih grinja, ljuspice kože, zrna polena, znoj, te su stoga velika pretnja zdravlju. Prekrivače koji ne mogu da stanu u vešmašinu odnesite na hemijsko čišćenje i to obavezno učinite dva puta godišnje.

Prostirke u kupatilu – jednom mjesečno.

Prostirke pored kade i tuš-kabine, po kojima ne hodate u cipelama i koje redovno istresate, trebalo bi da mjenjati na svake tri-četiri nedjelje. Da biste zaštitili gumiranu stranu, najbolje je da koristite prašak za pranje finog veša.

Kuhinjske krpe – svakog ili svakog drugog dana.

Krpe za brisanje sudova možete koristiti dva dana – samo ako ih odmah poslije upotrebe okačite da se suše. U suprotnom, odmah ih bacite na pranje jer su najveći izvor zaraze. Pune su bakterija s ruku i iz hrane i skoro uvijek vlažne, što je savršena podloga za njihovo razmnožavanje. Ako ste u mogućnosti, koristite papirne ubruse. Pamučne krpe za sudove perite u vešmašini na temperaturi od 60 do 90 stepeni.

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0