U 5 koraka do više reda i zadovoljstva U 5 koraka do više reda i zadovoljstva
Za čišćenje je važno imati dobar plan rada. Najvažnije je početi malim koracima. Primjerice, prvo bacite sve nepotrebne papire koje vam zagušuju ladice. Kada... U 5 koraka do više reda i zadovoljstva

Za čišćenje je važno imati dobar plan rada. Najvažnije je početi malim koracima. Primjerice, prvo bacite sve nepotrebne papire koje vam zagušuju ladice. Kada savladate taj mali korak, dobit ćete samopouzdanje da se uhvatite u koštac s “krupnim zalogajima”.

Prvi korak:

Stavite na papir sve što trebate napraviti; zapišite ćak i nazive prostorija, koje trebate očistiti, kao i sve što u njemu trebate napraviti. Posebno obratite pozornost na ono što vas najviše zivcira, što vam je najveći trn u oku- to posebno razradite. Takođe, obratite pozornost i na ono što ne radite često, a trebali biste, primjerice promijeniti ili očistiti filter na klima-uređaju ili kuhinjskoj napi.

Drugi korak:

Vrlo važno otkriti što ili tko najviše pridonosi neradu u vašem domu. Zašto su cipele razbacane po hodniku? Jesu li vaši ukućani nemarni ili vam je ormarić za cipele doista premalen? Ako ne definirate stvarni razlog nerada i ne pokušate ga ispraviti, problem će se opet vrlo brzo ponoviti i imat će te dojam da je sav vaš trud oko čišćenja bio uzaludan. I to će vam stvarati frustraciju. Opet ćete biti na početku problema.

Treći korak:

Kako riješiti problem? Treba li poseban alat za to?Zahtjeva li to kupnju novog ormarića za cipele ili je dovoljno samo riješenje se suvišnih cipela? Čak 98 % različitih papira , novina i letaka u našem domu je nepotrebno, No za to su, ako ne živite sami, odgovorni i drugi ukučani. Neka svatko organizuje svoje papire i baci što mu ne treba. Takođe, ako vam hrpa kaputa i jakni visi na vješalici u hodniku, revizija će vjerovatno pokazati da barem neke od njih niste dugo odjenuli i da im tu nije mjesto, ili vam možda stvarno treba dodatna vješalica.

Četvrti korak:

Napravite listu alata koji su vam potrebni kako biste realizirali korak 3. Osim stvari koje su vam potrebne za čišćenje, možete odrediti nova pravila kojih će se trebati pridržavati svi ukučani. Primjerice, svaku stvar potrebno je vratiti na svoje mjesto odakle ste je uzeli. Iznenadit ćete se koliko ovo naizgled jednostvno pravilo može biti učinkovito. Ako ste svjesni da ćete imati puno posla, ne očekujte da čete sve riješiti u istom danu: uzmite više vremena i rješavajte jedan po jedan problem, odnosno sređujte jednu po jednu osobu.

Peti korak:

Nabavite tri kutije ili vreće u koju ćete spremiti stvari. Jedna neka bude za smeće, druga za stvari koje su još dobre, ali vam ne trebaju, a u treću kutiju pohranite ono što vam dulje vrijeme neće trebati, kao što su debele jakne. Svakako ih ne zaboravite prije skladištenja oprati, jer masnoća koje izlučuje naše tijelo pogoduje razvoj grinja. One stvari koje vam više ne trebaju, a ne zelite ih baciti, jer ste možda emocionalno vezani za njih, pohranite u kutiju uspomena. Razmislite o tome čini li vas neki predmet boljom, veselijom, potpunijom osobom, kada ste ga zadnji put koristili….

Odgovori na ta pitanja bit će vam pokazatelj trebate li nešto baciti ili ne.

Pozitivne.info

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0