Tuzlak napravio automobil na električni pogon Tuzlak napravio automobil na električni pogon
Voziti se stotinak kilometara automobilom, a pri tome potrošiti svega 32 feninga, i to je moguće! To je dokazao Almir Cipurković (44), inženjer elektrotehnike... Tuzlak napravio automobil na električni pogon

Voziti se stotinak kilometara automobilom, a pri tome potrošiti svega 32 feninga, i to je moguće!
To je dokazao Almir Cipurković (44), inženjer elektrotehnike iz Tuzle, koji je napravio automobil na električni pogon, ujedno prvi takav ručno izrađen i registrovan u Bosni i Hercegovini!

Preuređenje Tica, tačnije njegovog motora, Cipurković je radio tri mjeseca. Nakon toga je nekoliko mjeseci trajao i test motora na razne vremenske uslove. Kišu, snijeg, led, sunce… njegov automobil podnosi bez problema, kao i svi drugi dizelski i benzinski motori.

“Kada je sredinom prošle godine benzin poskupio na dvije i po marke, došao sam na ovu ideju. Tri mjeseca pravio sam motor i prikupljao potrebne dijelove. Sve sam uradio sam. Ukupno, s kupovinom automobila, koštalo me oko 8.000 KM. Baterija se puni pola sata do sat i potpuno napunjena može izdržati oko 100 kilometara. Planiram da za tri godine na gorivu uštedim uloženi novac” kazao je Cipurković, a citira ga Dnevni avaz

Garancija na bateriju i motor koji je Cipurković sam napravio je 5.000 punjenja ili dva i po miliona pređenih kilometara. Automobil postiže brzinu kao i s fabričkim motorom. Maksimalna brzina je 120 kilometara na sat.

Iako je riječ o motoru snage pet kilovata, zbog njegove stoprocentne iskorištenosti, Cipurkovićev Tico ima snagu 30-kilovatskog motora koji se fabrički ugrađuje u automobil.

“Ista je snaga kao i kod fabričkog motora zato što je moj preuređeni motor 100 posto iskorišten, dok fabrički trećinu koristi na snagu, a dvije trećine na zagrijavanje”, dodao je Cipurković, a prenosi bh-index.

Njegov sin Amir objasnio je na kojem princip radi motor i na koji se način mijenjaju brzine.

“Automobil nema kvačila. Brzine se mijenjaju na taj način što se pusti papučica gasa”, dodao je Amir, naglasivši da se tokom same vožnje obavlja i dopuna baterije putem regenerativnih kočnica.

Nakon što je pribavio atest na motor, Almir Cipurković uredno je registrovao prvi električni motor u automobilu u BiH. Cijena registracije vozila iznosila je 125 KM, što je za oko 200 maraka manje nego za fabrički ugrađene motore.

Izvor: Avaz.ba

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0