Tuzla dobija savremeni zoološki vrt Tuzla dobija savremeni zoološki vrt
Na Slanoj banji u Tuzli nekada je bio smješten zoološki vrt sa različitim vrstama životinja, zanimljiv za sve posjetitelje, naročito za djecu. Nažalost, nedostatak... Tuzla dobija savremeni zoološki vrt
Na Slanoj banji u Tuzli nekada je bio smješten zoološki vrt sa različitim vrstama životinja, zanimljiv za sve posjetitelje, naročito za djecu. Nažalost, nedostatak novčanih sredstava bio je razlog zatvaranja nekadašnjeg zoološkog vrta nakon pet decenija postojanja, a na njegovom mjestu izgrađeno je dječije igralište.

Iako su u godinama nakon zatvaranja iz općinskih vlasti najavljivali su da će Tuzla dobiti ljepši i bogatiji Zoo vrt, a kao potencijalna lokacija za izgradnju navodilo se izletište Ilinčica do realizacije ideje nikada nije došlo.

Zoološki vrt je sastavni dio odrastanja mnogih generacija, mjesto na kojem djeca od ranih godina počinju da shvataju važnost i značaj zaštite prirode, gdje počinju sticati nova znanja o životinjskom svijetu koja se ne mogu naučiti u školskim klupama, a pored svega upravo takva mjesta su oaza mira i relaksacije za sve posjetitelje. Na radost brojnih građana Tuzle i okoline, naročito onih najmlađih, Tuzla će nakon dugo vremena dobiti savremeni zoološki vrt, uređen po najvišim standardima.

Izgradnja zoološkog vrta odvija po predviđenom planu na lokalitetu sadašnje farme koza na Carinskoj Zoni, Šićki Brod, a pored uređenja samog prostora u toku je i nabavka životinja.

U završnoj fazi u planu je ozelenjavanje vrta i nabavka najprije domaćih životinja, a nakon toga i drugih, brojnih vrsta, koje se na našim prostorima mogu vidjeti upravo na ovakvim mjestima. Pored životinjskog svijeta ovaj prirodni ambijent će biti izuzetno prijatno mjesto za odmor, obzirom da će sadržavati restoran i mjesta predviđena za druženje i relaksaciju.

( akta.ba )

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0