Turizam BiH je privredna grana u usponu Turizam BiH je privredna grana u usponu
Turizam u BiH je privredna grana u usponu, a značajan dio turističke ponude predstavljaju različite aktivnosti vezane za rijeke, jezera, more i močvarna staništa.... Turizam BiH je privredna grana u usponu

Turizam u BiH je privredna grana u usponu, a značajan dio turističke ponude predstavljaju različite aktivnosti vezane za rijeke, jezera, more i močvarna staništa. Velika je odgovornost i obaveza turističkih subjekata u odgovornom ponašanju prema vodnim resursima.

Čista i dostupna voda je od životne važnosti ne samo lokalnom stanovništvu, već i za potrebe turizma – rečeno je Feni u Turističkoj zajednici Federacije BiH u povodu ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana turizma.

Turistička zajednica Federacije BiH, s obzirom na izuzetno smanjena finansijska sredstva kojima raspolaže, neće na formalan način obilježavati Svjetski dan turizma, nego će maksimalan napor uložiti u završetak promotivnog filma “Prirodna lednička jezera u Federaciji Bosne i Hercegovine”.

Osim promocije atraktivnog prirodnog naslijeđa, ovim projektom se zagovara i odgovoran odnos krajnjih korisnika prema vodama, navode iz Turističke zajednice FBiH.

U prvih sedam mjeseci 2013. godine zabilježeno je 467.264 dolazaka turista u Bosnu i Hercegovinu, što je više za 9,3 posto u odnosu na isti period prethodne godine. U istom periodu je ostvareno 1.003.503, 7,4 posto više nego u 2012.godini.

U Federaciji BiH je u ovom periodu boravilo 67,3 posto ukupnog broja turista (314.551 turista, 11,9 posto više nego 2012.godine) i ostvareno 61,1 posto ukupnog broja noćenja (612.958, 10,5 posto više nego u 2012.godini).

Prema podacima Centralne banke BiH, prihod od turizma u BiH u prvih šest mjeseci 2013. godine je iznosio 405,9 miliona KM, što je 3,6 posto više nego u istom periodu 2012..

Odlukom Svjetske turističke organizacije (UNWTO) 27. septembar se već 33 godine obilježava kao Svjetski dan turizma. Ovogodišnjom temom „Turizam i vode: štitimo zajedničku budućnost“, želi se naglasiti odgovornost turističkih sudionika, ali i potreba preuzimanja obaveze da se zaštite globalni resursi vode.

Posljednjih nekoliko godina teme obilježavanja se biraju u skladu s tematskim godinama Ujedinjenih naroda, a 2013. godinu UN je proglasio Međunarodnom godinom vode.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0