Travnička Plava voda će napajati pet općina centralne Bosne Travnička Plava voda će napajati pet općina centralne Bosne
Nakon postignutog dogovora predstavnika Srednjobosansko i Zeničko-dobojskog kantona, načelnika općina Travnik, Novi Travnik, Vitez, Busovača i Zenica, te predstavnika federalnih institucija u vezi djelimičnog... Travnička Plava voda će napajati pet općina centralne Bosne

Nakon postignutog dogovora predstavnika Srednjobosansko i Zeničko-dobojskog kantona, načelnika općina Travnik, Novi Travnik, Vitez, Busovača i Zenica, te predstavnika federalnih institucija u vezi djelimičnog iskorištavanja izvorišta Plava voda za snabdijevanje vodom pet općina, može se konstatovati da se napokon krenulo u izvršenje višegodišnje ideje o eksploataciji ovog značajnog vodnog resursa.

Tom investicijom trebaju se obezbjediti dovoljne količine vode za pet navedenih  općina.

Dogovoreno je da će travnička Plava voda napajati pet općina centralnog dijela Bosne, a projekat će koštati oko 40 miliona KM.

– To je za mene veliki završni čin nakon 30 godina pokušaja dovođenja pitke vode u Zenicu sa tog izvorišta. To je prvi put da je investicija i njeno zatvaranje realno postavljeno uz učešće svih zainteresovanih aktera i sve govori da imamo puno razloga da vjerujemo da ovaj projekt može uspjeti. Posebno je važno da je postignut jednoglasan dogovor oko ovog projekta – kazao je premijer ZDK Munib Husejnagić.

Samo djelimično iskorištavanje izvorišta Plava voda omogućit će vodosnabdijevanje općinskih područja Zenice, Travnika, Novog Travnika, Viteza i Busovače.

U pristupu realizaciji projekta Plava voda, a na osnovu zahtjeva i potreba općina, izvršen je raspored i kapacitet vode koje bi one u budućnosti koristile, a dovoljne količine vode dobiti će sve općinske zajednice.

Prema planu finansiranja zainteresovane općine, osim Travnika, obezbijedit će kroz kreditno zaduženje polovinu potrebnih sredstava za izgradnju ovog zajedničkog sistema vodosnabdijevanja od oko 20 miliona KM, dok će kantonalne vlade obezbijediti drugu polovinu putem svojih budžeta iz dijela sredstava vodnih naknada, a federalna Vlada će finansirati razliku potrebnog novca.

Kompletan projekat će se otplatiti u narednih 15 godina, dok je grace period otplate kredita tri godine.

Zanimljivo je na kraju reći da je dosadašnji koncesionar nad Plavom vodom, jedna austrijska firma, kojoj je ovo pravo sudski oduzeto, svoje procjene ovog regionalnog vodovoda za pet općina bazirala na iznosu od oko dvije milijarde KM.

Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0