Topli ljetni dani: Savjet za trudnice Topli ljetni dani: Savjet za trudnice
Meteorolozi kažu da nam ljeto tek dolazi. Kada “zapeče”, nikome nije lako, a trudnicama posebno. Teške noge, otečena stopala i vrtoglavica samo su neke od... Topli ljetni dani: Savjet za trudnice

Meteorolozi kažu da nam ljeto tek dolazi. Kada “zapeče”, nikome nije lako, a trudnicama posebno. Teške noge, otečena stopala i vrtoglavica samo su neke od tipičnih ljetnih tegoba. Evo nekoliko spasonosnih savjeta…

Pijte puno tekućine
Najbolji način da smanjite oticanje ruku i nogu je da povećate unos tekućine. Čim ustanete, natašte popijte dvije čaše vode, a tokom dana najmanje dvije litre. Uz vodu pijte i prirodne sokove od voća i povrća, jer dobro utažuju žeđ, puni su vitamina i pospješuju mikrocirkulaciju. Čaj od preslice (rastavića) odlično je sredstvo protiv zadržavanja vode u organizmu.

Plivajte
Nije važno hoćete li plivati u moru ili u bazenu, bitno je da se osvježite, oslobodite osjećaja težine u nogama i bolova u leđima. Dok plivate, voda masira tijelo, podstiče cirkulaciju i popravlja disanje. Naravno, ne smijete pretjerivati s plivanjem niti s vremenom provedenim u vodi, ali “tura” od 50 metara laganog plivanja neće vam smetati.

Puno spavajte
Odmor je potreban svakom, trudnicama posebno. Ako ne uspijete noću odspavati najmanje osam sati, onda to nadoknadite tokom dana, ali ne na suncu, već u debeloj hladovini.

Šetajte
Lagana šetnja se preporučuje, ali samo u ranim jutarnjim satima i predveče. Tokom dana, kada su sunčeve zrake jake, trudnice bi se trebale kloniti sunca. Ako boravite na moru, nemojte ležati na jakom suncu, čak niti ispod suncobrana. Pametnije je da se zavučete u neku borovu šumicu i da, čitajući knjigu, pijuckate hladnu limunadu.

Odmarajte noge
Nekoliko puta dnevno napravite sljedeće: lezite na pod, a noge podignite na zid. Već nakon pet minuta osjetićete kako “težina” u nogama nestaje.

Nosite pamučno donje rublje
Kada je vani vruće, znojenje u području genitalija se povećava, pa dolazi do smetnji poput ujedanja, pojačanog vaginalnog sekreta i peckanja. Obavezno nosite gaćice od čistog pamuka jer on propušta vazduh i upija znoj. Mokri kupaći kostim odmah skinite i obucite suh.

Pazite na ishranu
Ljeto je doba kada se svima preporučuje lagana hrana i što više voća i povrća. To je za trudnice obavezno, kao i pravilo da treba jesti malo, ali često. Idealan obrok tokom ljeta je salata od riže, svježeg povrća i pilećeg bijelog mesa. Nakon toga slijedi porcija svježeg voća.

Namočite stopala
Ako su vam naveče stopala otečena i bolna, pripremite im kupku: u hladnu vodu stavite kašičicu-dvije morske soli, malo ruzmarina i nekoliko kapi ekstrkata divljeg kestena, a zatim namočite noge na nekoliko minuta.

Autor: Life Content

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0