TOP 5 hramova na TAJLANDU TOP 5 hramova na TAJLANDU
Tajland je zemlja sa velikom populacijom stanovništva, oko 67 miliona a 90% njih čine budisti. Hramovi igraju veoma važnu ulogu u budizmu i budističkoj... TOP 5 hramova na TAJLANDU

Tajland je zemlja sa velikom populacijom stanovništva, oko 67 miliona a 90% njih čine budisti. Hramovi igraju veoma važnu ulogu u budizmu i budističkoj kulturi, predstavljajući centralno mesto lokalne zajednice za molitvu i meditaciju. Zbog velikog broja budista na Tajlandu ima 40 hiljada hramova od kojih su danas u potrebi oko 30 hiljada. Hramovi su zaista unikatni, možete ih posetiti sa porodicom i prijateljima i tako na jedinstven način  doživite Tajlandsku kulturu iz prve ruke. Ne zaboravite da skinete obuću prilikom ulaska u hramove Tajlanda. Kako bi vam uštedeli vreme posete na hiljade hramova, za vas smo sastavili listu od pet hramova koja morate videti prilikom putovanja na Tajlandu , od antičkih do savremenih.

#1 Wat Arun (Hram Svitanja), Bangkok

Sa preko 400 hramova za istraživanje, Bangkok predstavlja Meku za ljubitelje hramova. Izbor koji posetiti nije baš lak. Kao i većina hramova u Bangkoku tako i Wat Arun ponosno stoji pored Chao Praya reke. Hramom dominira vicoka, centralna kula u khmer stilu zvana ‘prang’, okružena sa još ćetiri manje kule. Posetioci se mogu popeti strmim stepenicama do balkona u centralnoj kuli. Noću, hram je osvetljen žuto-zlatnom svetlošću i zaista izgleda spektakularano u sumraku i ako samo ime hrama to ne govori.

#2 Wat Mahathat, Sukhothai

Oblast Sukhothai je locirana oko 400km severno od Bangkoka. Na 12km istočno od regionalne prestonice (New Sukhothai) leži impresivan kompleks hramova iz XIII i XIV veka u Sukhothai Historical parku. Trenutno je celo područje pod zaštitiom Unesca a većina hramova su delimično obnovljeni. Oko 140 ruševina se prostiru na 70 kvadratnih kilomatara sa impresivnim Wat Mahathat koji ponosno stoji u samom centru. Veruje se da je Wat Mahathat (hram velike relikvije) bio centralni hram drevnog grada. Glavni deo hrama je u obluku cveta lotusa. Mnogi tradicionalni Tajlandski istoričari veruju da ruševine u Sukhothai označavaju početak kraljevine na Tajlandu, iako neki osporavaju ovu tvrdnju.

3# Wat Rong Khun (Beli hram), Chang Rai

Wat Rong Khun je najneobičniji na ovoj listi. Sam hram ima veoma malo ili nimalo verskog značaja a sama izgradnja je počela 1998 godine. Dizajniran od strane Tajlandskog arhitekte Chaloemchai Khositphiphat, beli hram je potpuno jedinstven: belo obojeni zidovi ukrašavaju Budističku filozofiju, zagonetne i savremene skulpture i slike često daju politički komentar. U jednom delu,  veliki mural prikazuje đavola sa Džordžom Bušom u jednom oku i Osamom Bil Ladenom u drugom. Da bi ste pristupili delu hrama, morate preći preko mosta iznad mora u obliku ljudskih ruku koje dosežu odozdo. Neortodoksni dizajn hrama nikako ne umanjuje njegovu lepotu, dok dominantna bela boja glavne strukture hrama stvara osećaj kao da ste u nekoj nadrealnoj bajci.

#4 Wat Phrathat Doi Suthep, Chang Mai

Još jedan impresivan hram na severu Tajlanda je svakako Wat Phrathat Doi Suthep, koga možemo naći u brdima Chang Mai. Od parkinga morate preći 309 stepenika kao bi došli do hrama. Alternativu prestvalja transport tramvajem. Kada stignete do vrha vaša nagrada je kompleks hrama koji izaziva strahopoštovanje sa izraženim hindu budističkim uticajem. U centru se nalazi impresivna zlatna manta poznata kao stupa, a na ulazu će vas dočekati savršeno isprepletani zmajevi. Tu su i velike statue Emerald Bude i Hindu god Ganesh. Pogled sa Chang Mai-a je jednak spektakularnom.

5# Sanctuary of Truth, Pattaya

Oko dva sata vožnje jugoistočno od Bangkoka se nalazi grad Pattaya. Iako nije poznat po svojim hramovima, Pattaya predstavlja dom jednom od najprepoznatljivijih hramova Tajlanda. Slično Belom hramu, Sanctuary of Truth (Svetilište istine) je moderan poduhvat sa malo verskog značaja, iako hindu i budistički obrasci i dizajn preovladavaju u dizajnu ovog hrama. Sanctuary of Truth je ručno izrađen isključivo od drveta. Neverovatno ali nijedan jedini ekser nije iskorišćen u njegovoj izgradnji. Hramom preovlađuju spektakularni obrazci i vešto izrezbareni detalji. Obilazak ove egzotične destinacije je vredan putovanja čak i ako se odmah posle obilaska vraćate u Bangkok.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0