Tinejdžer se obogatio prodajom aplikacije Tinejdžer se obogatio prodajom aplikacije
Sedamnaestogodišnjak Nick D'Aloisio prodao mobilnu aplikaciju Summly Yahoou za desetine miliona eura i dobio posao. Kompanija Yahoo kupila je aplikaciju Summly, koja olakšava čitanje... Tinejdžer se obogatio prodajom aplikacije

Sedamnaestogodišnjak Nick D'Aloisio prodao mobilnu aplikaciju Summly Yahoou za desetine miliona eura i dobio posao.

Kompanija Yahoo kupila je aplikaciju Summly, koja olakšava čitanje informacija sa mobilnih telefona od jednog britanskog tinejdžera.

Nick D'Aloisio bi tako mogao postati jedan od najmlađih milionera koji su počeli ni od čega.

D'Aloisio je sa 15 godina napravio aplikaciju Summly u svojoj kući u Londonu, objavljeno je na zvaničnom blogu Yahooa uz vijest o kupovini aplikacije.

Iznos transakcije nije saopćen, ali bi, kako piše londonski list Evening Standard, D'Aloisio koji sada ima 17 godina mogao dobiti između 20 i 40 miliona funti (30 i 60 miliona eura).

Dizajnirao tokom školskih praznika

On će se narednih sedmica sresti sa predstavnicima Yahooa, precizirala je firma, koja je saopćila da želi prvo zatvoriti aplikaciju, a onda ponovno koristiti tehnologiju u vlastitim proizvodima.

Nakon što je D'Aloisio napravio Summly, aplikaciju su finansijski podržali američki glumac Ashton Kutcher i japanska umjetnica Yoko Ono, udovica pjevača Beatlesa Johna Lennona.

Britanski tinejdžer se nada da će aplikaciju koristiti stotine miliona ljudi.

D'Aloisio kaže da su i medijske kuće poput News Corporationa radile sa njim kako bi svoje sadržaje prilagodili aplikaciji.

“Njihov sadržaj predstavljamo novoj, mlađoj generaciji”, rekao je on. “Ako vam se sviđa siže, pročitat ćete cijelu priču, a to povećava broj pregleda.”

D'Aloisio je počeo učiti o tehnologiji sa devet ili 10 godina, kada su mu roditelji kupili prvi laptop. Naučio je montirati videosnimke, a zatim i programirati.

Tokom školskih praznika dizajnirao je mobilne aplikacije, koje je uspješno lansirao.

Posao u Yahoou

Godine 2011, predstavio je preteču Summlyja, aplikaciju zvanu Trimit, koju su prihvatili deseci hiljada korisnika.

Najbogatiji čovjek u Aziji, milijarder iz Hong Konga Li Ka-shing, investirao je 300.000 dolara u Trimit, a D'Aloisio je kasnije razvio Summly. Sarađivao je i sa naučnicima iz Univerziteta Stanford.

D'Aloisio će se zaposliti u londonskom uredu Yahooa za nekoliko sedmica, a srednju školu će završavati vanredno.

Nastavit će živjeti s roditeljima, koji podržavaju njegov interes za tehnologiju, “ali će me i prekoriti ako ne pospremim sobu”, dodaje tinejdžer.

Predsjednica Yahooa Marisa Mayer realizirala je posljednjih mjeseci nekoliko manjih kupovina kako bi odabrala talente u oblasti informatičkih tehnologija, koji bi poboljšali proizvode firme i ponovno pokrenuli njen razvoj.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0