Tinejdžer kreće pješke na Južni pol Tinejdžer kreće pješke na Južni pol
Jedan student iz Engleske sprema se za potencijalno obaranje rekorda u pješačkoj ekspediciji koju planira na Južni pol, iako i sam priznaje da baš... Tinejdžer kreće pješke na Južni pol

Jedan student iz Engleske sprema se za potencijalno obaranje rekorda u pješačkoj ekspediciji koju planira na Južni pol, iako i sam priznaje da baš i nije prirodni sportista.

Devetnaestogodišnji Parker Lijatud koji je rođen u Kaliforniji ali se u devetoj godini preselio u Britaniju trenutno je zaokupljen pripremama za put na Južni pol dugačak oko 640 klometara.

Ukoliko uspije da za 22 danas stigne na mjesto na koje je planirao, oboriće svjetski rekord u najbržem prelasku sa kontinentlne obale pješice na Južni pol.

On bi tako bio i najmlađi muškkarac učesnik ekspedicije kome bi to uspjelo, iako je bilo i mlađih ženskih osoba od njega kojima je to polazilo za rukom u prošlosti.

Ovaj tinejdžer kaže da je na ovaj korak bio motivisan mogućnošću da podigne svijest o problemima koji su izazvani klimatskim promjenama, više nego potrebom za iskušavanjem svoje fizičke izdržljivosti.

“Morao sam potpuno da promijenim način razmišljanja i ponašanja i da radim kao prefesionalac, a zapravo nisam ni blizu nekog osrednjeg sportiste”, rekao je mladić.

Citirajući Bena Sandersa, engleskog istraživača koji je nedavno krenuo na put do Sjevernog pola i nazad, kao njegovog uzora, mladić je rekao da je fizička obuka i spremnost nešto po čemu i nije baš poznat, ali da je sada potpuno spreman i sposoban da to preokrene u svoju korist.

S obzirom da planiranje puta u naporni plan pripreme i treninga od majmanje 3 sata dnevno zahtijevaju ozbiljnu angažovanost, vrlo je vjerovatno da će za izvjesno vrijeme ovaj hrabri student morati da prekine školovanje, ali će do polaska na put nastaviti sa pohađanjem predavanja iz geologije i geofizike.

Dok se bude nalazio na Antarktiku, izvodiće eskperimente i testove o promjeni klime, uključujući i provjeru rada lake meteorološke stanice po prvi put na kontinentu.

Pripreme za put se sastoje i iz provođenja noći u rashladnim komorama blizu Tauer Bridža, kako bi na javnom mjestu pred što više ljudi predstavio svoju ideju.

Mladić iz Engleske priznaje da je malo nervozan i uznemiren pred put, koji će zajedno realizovati uz pomoć svog partnera Daga Stoupa. Put bi trebalo da završi do Božića i dodaje da smatra da je najbolji način da se izbori sa pritiskom taj da se pripremi najbolje što može.

“Nije me sramota da priznam da sam izuzetno nervozan, jer previše samopouzdanja na tako divljem i moćnom mjestu kao što je Antarktik može biti kobno “, rekao je mladić.

Izvor: B92

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0