Tijesto naprijed, ostali stoj :) Tijesto naprijed, ostali stoj :)
Moćna hrana svakog muškarca koji živi sam zove se tjestenina. Pored toga što je riječ o obroku koji lako možete da pripremite sami, tjestenina... Tijesto naprijed, ostali stoj :)

Moćna hrana svakog muškarca koji živi sam zove se tjestenina. Pored toga što je riječ o obroku koji lako možete da pripremite sami, tjestenina ima i druge prednosti: štiti od raka, daje energiju, podiže raspoloženje. Uz to, u kombinaciji s dobrim sosom, pravo je uživanje za sve sladokusce.

Postoje mnoga i različita mišljenja o tome koji sosovi najbolje idu uz određene vrste tjestenine, ali se svi slažu u tome da je i za ukus i za izgled tjestenine najvažnije da se ona kuha u velikoj količini slane vode, jer će se u protivnom slijepiti i biti gnjecava. Ovo važi i za špagete i za rezance. Ako kuhate tijesto u maloj količini vode, izlučiće se prevelika količina skroba i umjesto jestivih špageta, dobiće se ljepljiva masa koja nije ni ukusna ni lijepa za oko. Neki kuhari smatraju da vodu treba soliti tek pošto se u nju ubaci tijesto jer će poprimiti neprijatnu aromu koja se oslobađa prilikom kuhanja.

Mada vrijeme kuhanja zavisi od vrste tjestenine, ona ne treba da bude prekuhana, već da se osjeća pod zubima, a da ipak ne bude previše tvrda. Zato je važno da se pridržavate uputstva na ambalaži o minutaži kuhanja. Neki vole tvrđe kuhanu tjesteninu. Što se tiče malih kuharskih savjeta, treba znati da tjesteninu ne smijemo suviše da ocijedimo kako se ne bi zalijepila. Da bismo to preduprijedili, pri kraju kuhanja bi trebalo da dodamo jednu ili dvije kašičice ulja.

Zbog hranljivih sastojaka tjestenine i lakoće s kojom se obilan obrok spremi za veoma malo vremena, tijesto je hrana koju bi svaki savremeni muškarac morao da ima u svom stanu; naravno, to podrazumijeva i da umije da spremi večeru s vinom, kojom će impresionirati svoju izabranicu ili večeru koja će vam umiriti glad onda kada nema nikoga drugog da vam pritekne u pomoć.

oslobodjenje.ba

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *