Terapija muzikom Terapija muzikom
Snimite svoje omiljene pjesme Ako već ne znate, prvo otkrijte koja vrsta glazbe vas najviše veseli i smiruje. To ne treba biti Mozart ili klasična... Terapija muzikom

Snimite svoje omiljene pjesme

Ako već ne znate, prvo otkrijte koja vrsta glazbe vas najviše veseli i smiruje. To ne treba biti Mozart ili klasična glazba, izaberite što vam najviše odgovara – to može biti Johhny Cash, Metallica ili Zlatni Dukati. Radi se o potpuno osobnoj odluci, jedina važna stvar je da se vi osjećate dobroslušajući izabranu glazbu.

Slušanje muzike za vrijeme poroda

Ženama koje su se odlučile za prirodni porod omiljena glazba može pomoći da seopuste. U nekim klinikama se trudnicama preporučuje da snime muziku koja će im pomoći.

Glazba u mislima stvara osjećaje koji mogu pomoći o odvraćanju misli s boli, a može pomoći i u aktivnijem disanju. Neki izvori preporučuju izmjenu brze i spore glazbe kao podršku pri promjeni ritma disanja pri porodu.

Stvarajte ritam

Ne trebate biti profesionalni glazbenik da biste uživali u sviranju određenog glazbala. Sposobnost stvaranja ritma ublažava bolove, od lakših menstrualnih do težih bolova, pa čak i do bolova pacijenata oboljenih od karcinoma.

Već i druženje s ljudima koji se nalaze da sviraju glazbala i stvaraju glazbu može pomoći u borbi protiv boli jer::

  • povećava osjećaj opuštenosti
  • smanjuje usamljenost
  • pomaže u lakšem iskazivanju osjećaja
  • povećava povezanost s drugima

Terapija muzikom i vaše zdravlje

Postoji još veza među glazbom i zdravljem:

Glazba čuva srce. Jedno istraživanje ljudi u tridesetima je pokazalo da im je krvotok radio čak 26% bolje kad su slušali omiljenu glazbu, nešto slično poboljšanju protoka krvi pri aerobnom vježbanju. Slušanje glazbe, naravno, ne može zamijeniti vježbanje, ali ipak ima dobar utjecaj na srce.

Ako brinete o visokom tlaku, pokušajte tri puta tjedno po bar 12 minuta slušati Mozarta, bar jedno istraživanje tvrdi da bi vam mogao pomoći u održanju nižeg tlaka.

Muzika može pomoći i u terapiji protiv ovisnosti. Sudjelovanje u grupi koja stvara glazbu može ovisnicima pomoći u opuštanju, stvaranju društvenih veza i lakšem iskazivanju osjećaja.

Napravite listu svojih omiljenih pjesama i snimite si novi CD ili obnovite popis pjesama na svom MP3 playeru. Tako ćete se na najlakši i najzabavniji način uhvatiti ukoštac sa stresom i osjećati se bolje.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0