Tek kada smo ispunjeni ljubavlju prema samima sebi, imamo šta da ponudimo drugima Tek kada smo ispunjeni ljubavlju prema samima sebi, imamo šta da ponudimo drugima
Nemoguće je da budemo sretni ako ne prihvatimo sebe onakve kakvi smo i ako ne osjećamo ljubav prema najvažnijoj osobi, a to smo mi... Tek kada smo ispunjeni ljubavlju prema samima sebi, imamo šta da ponudimo drugima

Nemoguće je da budemo sretni ako ne prihvatimo sebe onakve kakvi smo i ako ne osjećamo ljubav prema najvažnijoj osobi, a to smo mi sami. 

Mnoge generacije odrastale su vjerujući da je ljubav prema sebi nepoželjna, da smo ako volimo sebe sebični, egocentrični i narcisoidni.Kada smo bili mali učili su nas da budemo ljubazni prema drugim ljudima, da nesebično dajemo i dijelimo ono što je naše, da se prema drugima odnosimo sa poštovanjem i ljubavlju.

Nažalost, nisu nas upozoravali da je osnovni uslov da takvi budemo prema drugim ljudima, taj da prije svega budemo dobri prema sebi, da, iako može da zvuči sebično, uvijek sebe stavimo na prvo mjesto. Jer tek kada smo ispunjeni ljubavlju prema samima sebi, imamo šta da ponudimo drugima.

Mnogi će se pitati kako da počnu da vole sebe, kada već decenijama nisu uspjeli da prihvate sebe onakve kakvi su. U tom pitanju leži i odgovor. Početna stvar je da prihvatimo sebe onakve kakvi smo, da postanemo svjesni svojih vrlina i mana, i da na sebe gledamo sa manje kritike, a uz više nježnosti i pohvala.

Prestanite da kritikujete sami sebe. To ne znači da sebe posmatrate kao nepogrešive i da dozvolite sebi da se ponašate bezobzirno prema drugima. Samo je važno da i kada uradite nešto loše, to odmah i prihvatite. Umjesto što sebi kažete: „Grozna sam. Nikad ništa ne radim kako treba“ – recite: „Da, pogriješila sam i sada (ili sledeći put u sličnoj situaciji) ću to ispraviti. Dobro je što sam toga svjesna i što sam spremna da se mjenjam nabolje.“

Budite dobri prema sebi. Na samom početku ovo neće biti lako, naročito ako ste navikli da sebe stalno okrivljujete, pa čak i kažnjavate. Takođe, nerealno je očekivati da će se vaš život promijeniti preko noći ako u nekom kratkom periodu promijenite odnos prema sebi. Za sve je potrebno vrijeme, pa tako i za promjene u vašem životu. Krenite hrabro i strpljivo putem promjene i vidjet ćete da će se i okolnosti u vašem životu postepeno popravljati. Dozvolite sebi da ponekad i pogriješite, jer cilj nije da budemo savršeni već da budemo sretni.

Prihvatite loše okolnosti. Ako sebi stalno ponavljate da ste nečim nezadovoljni ili da vas nešto nervira, pa da čak nešto i mrzite, ta loša osjećanja će se samo uvećavati i tako sprječavati da vam se dogode lijepe stvari. Ne zaboravite da se sve što se dešava, dešava s razlogom. Kada problem prihvatimo, u stanju smo s njim i da se nosimo i da ga rješavamo, a to opet vodi dalje ka ostvarivanju pozitivnih promjena i još većoj ljubavi prema sebi.

Prihvatite svoje negativne osobine. Važno je da postanete svjesni svojih negativnih strana. Ako smo na primjer svjesni da smo afektivni i skloni svađama, trebalo bi da prihvatimo da smo tako naučeni, ali i da možemo to da promjenimo i da postanemo smireniji i prijatniji drugim ljudima.

Hvalite sebe. Ovo može da zvuči pretenciozno, ali kada malo bolje razmislite, nije. Isto kao što vam samoosuđivanje oduzima snagu, tako i pohvala upućena sebi može da vas osnaži. Svaku situaciju u kojoj ste stvarno nešto dobro uradili iskoristite da sebe pohvalite, jer će vam to dati krila da tako i nastavite.

Vodite računa o svom tijelu. Hranite se zdravije, otkrijte koja hrana vam najviše prija, smanjite pušenje i ostale nezdrave navike. Počnite da se bavite bilo kojom fizičkom aktivnošću kojom ćete upregnuti svoje mišiće, ili koja će učiniti da se osjećate življe, zategnutije, svježije. Odnos prema tijelu nije primaran, ali tijelo je hram naše duše i važno je da ga njegujemo s ljubavlju.

Volite sebe sada. Nemojte da čekate da postanete ovakvi ili onakvi kako biste počeli da volite sebe. Suština cijele ove priče je da sebe prihvatite onakve kakvi ste u sadašnjem trenutku, sa svim svojim lošim osobinama. Bezuslovna ljubav, kakvu imamo prema djeci, je upravo ona kakvu bi trebalo da osjećamo i prema sebi. Iz takve ljubavi rađa se nova energija, koja nas oplemenjuje, čini nas ljepšima, daje nam snagu i poletnost da se suočimo sa novim izazovima, a ujedno nas i dublje povezuje sa samima sobom. Ali ta ljubav mora da počne sada!

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0