Tajna sretnog života: Kako mislimo i šta mislimo Tajna sretnog života: Kako mislimo i šta mislimo
Da li ste se nekada zapitali šta vas to sputava pa nikako da stignete do cilja? Za sreću treba malo, samo da promjenite ugao... Tajna sretnog života: Kako mislimo i šta mislimo

Da li ste se nekada zapitali šta vas to sputava pa nikako da stignete do cilja? Za sreću treba malo, samo da promjenite ugao gledanja i da ne dozvolite nikad da vam čaša bude dopola prazna…

Knjiga koje savjetuje kako biti veseo i kako voditi sretan život ima sve više, ali vi ne biste trebali da se prepuštate literaturi, niti bi bilo koji pisac trebalo da vam kaže šta da radite. Tajna sretnog života je zapravo u tome kako mislimo i šta mislimo.

Ako smo optimistični, bićemo i sretniji, bez crnih misli, karakterističnih za vječite pesimiste kojima je čaša uvijek poluprazna. Osim toga, sagledavanje ljepše strane smanjiće vam rizik od srčanih oboljenja, sniziti nivo holesterola i otkloniti oštećenja koja stvara stres – pokazalo je istraživanje.

Međutim, znati koliko je pozitivno razmišljanje dobro i biti optimista dva su potpuno različita pojma, naročito u vrijeme kada je naš um naviknut da sluša mnogo negativnih stvari.

Ukoliko ste osoba koja više teži ka pesimizmu, slijede pravi savjeti za vas. Svako od nas je bar jednom u životu izgovorio ove tri rečenice, ali vrijeme je da se od njih oprostite za sva vremena, ukoliko želite pozitivne misli, koje vode do boljeg raspoloženja, a samim tim i sretnijeg života.

Nisam dovoljno…
Brza, jaka, talentovana – koji god da je pridjev u pitanju, pogotovo u slučaju da se i mijenja nekoliko puta dnevno, stvara osjećaj krivice, jer nismo uspjeli da ispunimo zadatak. Međutim, kako objašnjava psihijatar Marsija Rejnolds, istina je sljedeća: vi ste ono što mislite. Upravo zato je vrijeme da svoj mozak preusmjerite na pozitivna razmišljanja.

“Zapamtite da ste ljudsko biće koje daje sve od sebe. Oprostite sebi, a zatim pronađite neki hobi koji će vam pomoći da se osjećate cjenjenije i vrijednije, pa ćete imati mnogo manje vremena da mislite kako niste dovoljno dobri” – napisala je Rejnolds na svom blogu.

Oni su bolji od mene!
Teodor Ruzvelt je jednom rekao da je upoređivanje kradljivac radosti. Postoji li nešto tačnije od toga?! Studije su pokazale da kada se osjećamo loše, zapravo spuštamo sopstvene kriterijume i ciljeve. Naravno da će uvijek postojati neko ko je bolji, ali zašto nikada ne pomislimo da smo i mi od nekoga bolji? Da i mi imamo talenat za nešto?

Psihoterapeut Danijela Tempesta savjetuje da, umjesto da gledate druge kao odraz vašeg uspjeha, pokušate da promijenite ugao gledanja.

“Ako je poređenje način na koji vrednujete sebe, uvijek ćete biti gubitnik. U ovoj životnoj igri nikada nećete dostići to da budete bolji od svih drugih na sve načine, a zašto biste i bili? Ono što život čini divnim i zanimljivim jeste učenje i od drugih. Umjesto da pokušavate da budete bolji od drugih, iskoristite svoju energiju da postanete najbolja verzija samog sebe” – objasnila je Tempesta.

Može li jednom u životu nešto da bude kako treba?
Svi imamo te dane kada nam sve ispada iz ruke, slomimo štiklu ili smo bijesni. Ako imate problem da pronađete svjetlu tačku u ne tako svjetlom danu, uzmite olovku u šake. Studijom je dokazano da su učesnici koji su zapisivali pozitivna iskustva tokom cijelog dana, bili bolje raspoloženi i manje su posećivali zdravstvene ustanove, u odnosu na one koji nisu praktikovali zapisivanje. Osvrt na pozitivne stvari koje su vam se dogodile u toku dana izbaciće pozitivnost u prvi plan, a uskoro ćete primijetiti i da je zapravo sve kako treba, samo ponekad ispustite šolju kafe, što se dešava i najuspješnijima.

Izvor: Stil

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0