Formula savršenog doručka Formula savršenog doručka
Formula savršenog doručka, koji će vas zasititi i uticati povoljno na vaše zdravlje, podrazumjeva određenu kombinaciju proteina, masti i ugljenih hidrata – pročitajte kakav... Formula savršenog doručka

Formula savršenog doručka, koji će vas zasititi i uticati povoljno na vaše zdravlje, podrazumjeva određenu kombinaciju proteina, masti i ugljenih hidrata – pročitajte kakav je idealan sastav!

Bez obzira na to koliko ste u žurbi, preskakanje doručka može vam ugroziti zdravlje i izložiti vas većem riziku od gojaznosti. Vašem organizmu, naročito mozgu su neophodni određeni hranljivi sastojci i to u ranim časovima.

Međutim, rješenje nije ni u preobimnom prvom obroku. Najbolje je da doručkom unesete oko 25 do 30 procenata dnevnih potreba za kalorijama. Ukoliko ste na posebnoj dijeti, to iznosi 400 kalorija, ako održavate liniju onda 500, a ako ste veoma aktivni dovoljno vam je 625 kalorija za prvi obrok.

Oko 53 procenta doručka bi trebalo biti ugljeni hidrati. Međutim, rješenje nije u prostim ugljenim hidratima poput peciva, krofni, pahuljica, jer oni brzo sagore i nakon toga osjećamo glad. Umjesto toga, izaberite složene ugljene hidrate, kakve ćete naći u ovsenoj kaši i hljebu od cijelog zrna. Ove namirnice se sporije vare i obezbjeđuju održivu energiju. Preporučljivo je za doručak pojesti 35 do 65 grama ugljenih hidrata.

Masti bi trebalo da zauzimaju 27 procenata jutarnjeg obroka. Odlučite se za nezasićene masti koje se mogu naći u puteru od kikirikija ili orašastim plodovima, avokadu i maslinovom ulju. Izbjegavajte zasićene masti  Masti se sporije vare i drže osjećaj sitosti. Trebalo bi da unesete 7 do 15 grama masti.

Za doručak se preporučuje oko 20 procenata proteina. Proteini vas čine sitim, pa se preporučuju razne kombinacije poput bjelanaca, nemasnog jogurta i obranog mlijeka. Za doručak pojedite oko 15 do 25 grama proteina.

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0