Svečano otvoren SFF 2013 Svečano otvoren SFF 2013
Počeo je 19. Sarajevo film festival (SFF), jedan od najznačajnijih u Evropi, koji iz godine u godinu pred mnogobrojnu publiku donosi velika filmska ostvarenja,... Svečano otvoren SFF 2013

Počeo je 19. Sarajevo film festival (SFF), jedan od najznačajnijih u Evropi, koji iz godine u godinu pred mnogobrojnu publiku donosi velika filmska ostvarenja, javio je novinar agencije Anadolija. Oduševljenje prisutnih izazvao je dolazak najboljeg glumca posljednjeg Berlinalea Nazifa Mujića, glavnog lika filma „Epizoda u životu berača željeza“, u režiji bh. oskarovca Danisa Tanovića.

Crvenim tepihom uz Mujića i porodicu, prošli su i Danis Tanović, košarkaš Dino Rađa sa suprugom, bh. glumac Emir Hadžihafizbegović, glumica Zana Marjanović, Dino Konaković, federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan, Damir Marjanović,predstavnici diplomatskog kora, te brojni drugi gosti.

“Velika mi je čast biti na festivalu,  ovo mi je drugi Berlin. Vjerujte mi da nemam nikakvu tremu, ovo je naša kuća, ovo je naša Bosna i Hercegovina”, rekao je Nazif Mujić.

Supruga Senada je kazala da se Nazif nije promijenio nakon nagrade Srebrni medvjed.

Marija Pikić, prošlogodišnja dobitnica nagrade Srce Sarajeva,  vodila je ceremoniju svečanog otvaranja 19. SFF-a.

Direktor SFF Mirsad Purivatra pozdravio je prisutne, a potom uručio nagradu Počasno srce Sarajeva, mađarskom režiseru Beli Tarru.

Tarr je u svom govoru rekao da je film kao sedma umjetnost katkad ugrožen te da treba kontinuiranu podršku ljubitelja filma, „jer svi mi radimo sve najbolje za vas“.

Danis Tanović je predstavljajući film „Epizoda u životu berača željeza“ rekao da je to čudan projekat koji je postao čudesan.

„Nisam siguran da filmovi mijenjaju svijet ali ovaj je promijenio svijet Nazifov i Senadin”, rekao je Tanović.

Od večeras do 24. avgusta, na devet lokacija širom Sarajeva publika svih uzrasta će imati priliku vidjeti ukupno 214 filmskih ostvarenja, među kojima su i filmovi domaćih autora.

SFF je zvanično otvoren projekcijom filma Danisa Tanovića “Epizoda u životu berača željeza” nagrađenim Srebrenim medvjedom na ovogodišnjem Berlinaleu.

Svjetsku premijeru, u sklopu Takmičarskog programa, imat će film sarajevskog autora Faruka Lončarevića “Sa mamom”. Film je snimljen u koprodukciji BiH, Njemačke i Slovenije, a glavnu igraju Marija Pikić, Mira Furlan, Branko Đurić i Sanja Vejnović.

U istom programu će biti prikazan i film Bobe Jeličića “Odbrana i zaštita” koji je na ovogodišnjem festivalu u Puli dobio Veliku Zlatnu arenu, a prikazan je i na festivalu u Berlinu.

Svečano otvoren SFF 2013

Svečano otvoren SFF 2013

U programu Open Air, koji godinama privlači najviše gledalaca, bit će prikazan film Srđana Golubovića “Krugovi”, koji je nagrađen na Sundance filmskom festivalu, a kasnije i u Berlinu, pored ostalog. Ovo je priča o Srđanu Aleksiću, vojniku iz Trebinja, koji je ubijen 1992. godine jer je spasio mladića druge nacionalnosti.

I ove godine, Sarajevo film festival u Bosnu i Hercegovinu dovest će najznačajnija imena iz svijeta filma, uključujući predstavnike festivala  iz Locarna, Kaana, Berlina, Edinburga, ali i poznate glumce među kojima su i Armand Assante, Danny Glover, David Gordon Green, Emile Hirsch.

Program “Posvećeno” ove godine je u znaku rumunskog režisera Crista Puiua, jednog od najznačajnijih režisera današnjice, inače starog prijatelja Festivala. Puiu je u svojoj karijeri osvojio brojne filmske nagrade među kojima i Zlatnog medvjeda, te Grand Prix na festivalu u Kaanu.

Ove godine Sarajevo film festival ima dva nova partnera – Doha film institut i The Arab Fund for Arts and Culture. Ovo partnerstvo omogućilo je prikazivanje filmova autora iz zemalja Bliskog Istoka, uključujući i film “Svijet koji nije naš” režisera Mahdia Fleifela koji je ove godine nagrađen na festivalu u Edinburgu.

U okviru programa U fokusu bit će prikazan film Čistilište (Araf) poznate turske rediteljke Yesim Ustaoglu, a u okviru programa Operacija kino publika će imati priliku da vidi turski film Iščezli u plavo (Buhar) režisera Adburrahmana Onera.

Bosanskohercegovački oskarovac Danis Tanović bit će ove godine na čelu žirija Takmičarskog programa, u kojem su i Uliks Fehmiu, glumac iz Srbije, Christine A. Maier, direktorica fotografije iz Njemačke, Charles Tesson, umjetnički direktor programa Critic’s Week filmskog festivala u Kanu, te Mirela Oprisor, glumica iz Rumunije.

U žiriju Takmičarskog programa za kratki film bit će Paz Lazaro, menadžerica programa Panorama filmskog festivala u Berlinu, Mladen Miljanović, umjetnik iz BiH, te Paul Negoescu, režiser iz Rumunije.

Joslyn Barnes, Jasmin Bašić i Vibeke Bryld odlučivat će o najboljem dokumentarnom filmu, a Hagar Ben-Asher, Miguel Dias i Leona Paraminski o nominaciji sarajevskog kandidata za nagradu Evropske filmske akademije za 2013.

Pobjednici u svim kategorijama će i ove godine biti nagrađeni Srcem Sarajeva.

Izvor: Anadolia

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0