Svečano otvoren put “Dr. Jovo Elčić” preko tri planine Svečano otvoren put “Dr. Jovo Elčić” preko tri planine
Povodom prve godišnjice smrti dr. Jove Elčića, proteklog vikenda svečano je otvoren planinarski put koji u znak sjećanja i poštovanja nosi njegovo ime. Put... Svečano otvoren put “Dr. Jovo Elčić” preko tri planine

Povodom prve godišnjice smrti dr. Jove Elčića, proteklog vikenda svečano je otvoren planinarski put koji u znak sjećanja i poštovanja nosi njegovo ime.

Put vodi na tri poznate bh. planine Treskavicu – vrh Veliki Treskač 1969 m/nv, Leliju – vrh Velika Lelija 2032 m/nv i Zelengoru – vrh Bregoč 2014 m/nv.

Uz prisustvo više od 80 planinara iz BiH i regije pohod je izveden po lijepom i sunčanom vremenu.

Na sva tri vrha evocirano je sjećanje na Jovu, gdje je rečeno da smo njegovom smrću izgubili prijatelja, velikog zaljubljenika planina i čovjeka kojeg je krasila iskrenost i skromnost.

Pohod su organizovali prijatelji planinari pokojnog Jove Elčića.

Dr. Jovo Elčić (1976.-2012.) ljubav prema planini stiče već u rano djetinjstvo odlascima na planine oko Sarajeva. Tokom studija na Medicinskom fakultetu u Foči zajedno s kolegicom, a kasnije životnom saputnicom dr. Bobanom Petrović samostalno započinju da istražuju planine u okolini Foče – Zelengoru, Maglić, Volujak…

Nakon završenih studija Jovo i Bobana u kratkom perodu su pristupili na skoro sve značajne vrhove u BiH, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Nakon uspona na Olimp u Grčkoj (2007.) i Triglav u Sloveniji (2008.) te nekoliko vrhova visokih od 3000-3700 m/nv u Nevadi (USA) privlači ih odlazak u Svjetska velegorja.

Godine 2009. odlaze na ekspediciju u Himalaje (Nepal) i uspješno pristupaju na vrh Mera Peak 6476 m/nv.

Godine 2011. učestvuju u ekspediciji na Ande (Argentina), gdje takođe uspješno pristupaju na vrh Aconcagua 6962 m/nv, najviši vrh Anda ujedno i južne i sjeverne Amerike.

Oba uspona su značajna za visokogorstvo u BiH (Bobana drži visinski rekord za žene).

Posljednjih nekoliko godina Jovo i Bobana zajedno sa nekoliko prijatelja intezivno i marljivo su radili na markiranju i uređenju planinarskih puteva na Leliji, Zelengori i Treskavici.

Upravo ovi putevi koje su markirali čine okosnicu “Planinarskog puta dr. Jovo Elčić”.

Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0