Svečano otvoren “Prahistorijski podzemni labirint Ravne” Svečano otvoren “Prahistorijski podzemni labirint Ravne”
Prigodnom svečanošću uz prisustvo brojnih zvanica, turista, radnika Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ i volontera, danas je svečano otvorena obnovljena i uređena turistička... Svečano otvoren “Prahistorijski podzemni labirint Ravne”

Prigodnom svečanošću uz prisustvo brojnih zvanica, turista, radnika Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ i volontera, danas je svečano otvorena obnovljena i uređena turistička destinacija Prahistorijski podzemni labirint Ravne kod Visokog. Riječ je o labirintu tunela za koje se smatra da su povezani sa visočkim piramidama, a na kojima radovi traju sedam godina.

Ovu turističku destinaciju svečano su otvorili ministri u Vladi ZDK, Đemil Ugarak (SBB BiH) ministar privrede i Mirsad Isaković (SBB BiH) ministar finansija.

Predsjednik Fondacije i “glavni krivac” što su visočke piramide uopšte otkrivene, dr. Semir Osmanagić, je istakao da se još uvijek radi o misterioznoj lokaciji, te da je za proteklih sedam godina očišćeno i podgrađeno ukupno 940 metara tunela, a da na otkrivanje i istraživanje čekaju još kilometri ovog kompleksa za čije će uređenje biti potrebne desetine godina rada.

Ministri Ugarak i Isaković su podržali ovaj projekt i obećali da će sadašnja Vlada ZDK i dalje podržavati ovaj, ali i sve druge projekte iz oblasti turizma.

Prisutnima su se obratili i bivši reis Mustafa ef. Cerić, članovi Upravnog odbora Fondacije Ahmed Bosnić, Mahir Hadžiahmetović i Zekerijah Smajić, finalistkinja izbora Miss Earth BiH 2013. Jasna Ivetić, muzičar DR Zo i drugi gosti.

U proteklom periodu zahvaljujući pomoći Vlade ZDK urađen je pristupni put na ulazu u podzemne tunele Ravne, uređen prostor oko ulaza, te postavljene tri promotivno-prodajne kućice za prezentaciju Fondacije i prodaju suvenira.
Investitori u prvu fazu oređenja ove turističke destinacije su Vlada Zeničko-dobojskog kantona i Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”.

Izvor: sensservis.eu

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0