Sve što trebate znati o vađenju umnjaka Sve što trebate znati o vađenju umnjaka
Šta su umnjaci? Umnjaci ili “osmice” su zubi koji rastu na krajevima zubnog niza, po dva u svakoj vilici. Ovi zubi su specifični jer... Sve što trebate znati o vađenju umnjaka

Šta su umnjaci? Umnjaci ili “osmice” su zubi koji rastu na krajevima zubnog niza, po dva u svakoj vilici. Ovi zubi su specifični jer rastu kasnije od ostalih zuba. Zato prilikom rasta umnjaka često dolazi do komplikacija, a najčešći problem je to što za ove zube nema mesta u vilici.

Ponekada se umnjaci lepo uklope u vilicu, ne prave nikakve komplikacije i uz pravilnu oralnu higijenu će vas služiti doživotno. Međutim, česta je situacija da usled nedostatka prostora u vilici umnjaci izniknu samo do pola ili da ne izniknu uopšte. Ovi umnjaci se nazivaju impaktirani umnjaci.

Impaktirani umnjaci stvaraju sledeće probleme:

  • Umnjaci su nedostupni. Teško je čistiti ih pravilno, zbog čega često nastaje karijes pa umnjaci brzo propadaju. Takođe, umnjake je teško popravljati.
  • Zbog nepristupačnosti za popravku i održavanje, karijes se lako širi na susedne zube, a može čak doći i do resorpcije korena susednog zuba.
  • Između krune umnjaka i mekog tkiva se često nalazi prazan prostor u kome se zadražavaju ostaci hrane, a to su idealni uslovi za rezmnožavanje bakterija. Ovako nastaje upala desni, odnosno gingivitis. Taj deo desni postaje crven, bolan i otečen, a javlja se i neprijatan zadah. Ovaj otok može da se proširi i na limfne žlezde i obra.
  • Umnjak usled svog nepravilnog rasta često gura okolne zube i u tim slučajevima se preporučuje što brže vađenje umnjaka.
  • Može doći i do deformiteta vilične kosti, što zahteva obiman hirurški zahtev.

Procedura vađenja umnjaka

Za početak će vas u stomatološkoj ordinaciji uputiti da uradite digitalni ortopan snimak (snimak donje i gornje vilice). Kada vaš stomatolog analizira ortopan i pregleda vas, zakazaće vam termin za hirurško vađenje umnjaka. Ovo je prava prilika da se raspitate o svemu što vas zanima. Obavezno je da dobro jedete pre ovog zahvata, jer narednih nedelju, dve nećete moći normalno da se hranite. Maloletna lica moraju da budu u pratnji roditelja. Ako ste zaposleni, preporučuje se da na operaciju idete u četvrtak ili petak kako bi ste iskoristili vikend za oporavak. Sama procedura vađenja umnjaka je bezbolna jer se radi pod anestezijim. Dužina trajanja samog zahvata varira u zavisnosti od slučaja, a proces oporavka je uglavnom oko nedelju dana.

 Šta očekivati nakon operacije?

Hirurško vađenje zuba je svakako komplikovanije od vađenja običnih zuba. Kada prestane dejstvo anestezije možete iskusiti:

  • Bol i neprijatnosti na mestu gde se umnjak nalazio, a ove probleme možete otkloniti prepisanim lekovima protiv bolova.
  • Otok, koji postaje najevći dva dana nakon operacije. Protiv otoka se možete boriti hladnim oblogama. Obloge držati sa spoljne strane obraza. Dovoljno je natopiti neku tkaninu hladnom vodom. Oblogu držati 15 min, a zatim napraviti pauzu 30 min, i tako u krug.
  • Tragovi krvi u pljuvačci. Ovo nekad traje i 3 dana nakon operacije. Ovaj problem treba da prođe sam od sebe.
  • Smetnje prilikom žvakanja i otvaranja usta. Ove smetnje će nestati zajedno sa otokom.

Svi ovi simptomi su prolazni kod većine ljudi i kod većine će nestati posle par nedelja. Nedelju dana nakon zahvata, pacijent dolazi u stomatološku ordinaciju na pregled i uklanjanje konca.

Nemojte nikako iritirati ranu. Nemojte isisavati iz rane, pljuvati, mućkati i ispirati ranu. Deo oko rane možete nežno čistiti gazom natopljenom kamilicom. Na ovaj način čistite konce. Ostatak usne duplje čistite uobičajno. Ukoliko ste pušač, nemojte pušiti najmanje 36h nakon operacije.

Od hrane se preporučuje kašasta hrana i sladoled. Čvrstu i vrću hranu treba strogo izbegavati kako ne bi došlo do iritacije rane. Za sva dodatna pitanja konsultujte se sa stomatologom. Ukoliko primetite nešto neuobičajno obavezno kontaktirajte stomatologa i nemojte uzimati lekove ili raditi nešto drugo na svoju ruku.

Ukoliko živite u srpskoj prestonici, na raspolaganju su vam brojne stomatološke ordinacije u Beogradu koje vrše uslugu hirurškog vađenja umnjaka.

Izvor: Pozitivne.info

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0