Sve što je potrebno da znate o fiksnim protezama Sve što je potrebno da znate o fiksnim protezama
Fiksna proteza ili fiksni ortodontski aparat se koristi da ispravi nepravilan zagrižaj, nedostatak prostora u vilicama, nepravilan položaj zuba kao i razmak između njih, koji... Sve što je potrebno da znate o fiksnim protezama

Fiksna proteza ili fiksni ortodontski aparat se koristi da ispravi nepravilan zagrižaj, nedostatak prostora u vilicama, nepravilan položaj zuba kao i razmak između njih, koji pored estetskih nedostataka predstavlja jedan od faktora rizika za nastanak karijesa, paradontalnih oboljenja, pa čak i problema u govoru.

Starosna granica za korišćenje fiksne proteze  ne postoji, jedina je razlika to što kod dece ispravljanje nepravilnosti ide malo brže jer je kost vilice manje gustine, ali sam mehanički proces regulisanja pozicije zuba je isti. Procena je da tri četvrtine dece u Srbiji ima problem sa nedostatkom prostora u vilici. Usled tog problema, kod dece se mogu pojaviti razni problemi.

Zubi rastu krivo i gotovo jedni preko drugih. Ako je ovo slučaj, jasno vam je da je vašem detetu neophodna proteza, samo je pitanje kada je pravo vreme za nju. Fiksna proteza se uglavnom stavlja u periodu između dvanaeste i trinaeste godine.

Vrste fiksnih proteza

Fiksna proteza se sastoji iz bravica koja se specijalnim lepkom fiksiraju za zube (sa unutrašnje ili spoljne strane) i od elastičnog metalnog luka koji vrši blagi pritisak na zube i vremenom dovede zube na mesto. Bravice mogu biti od različitog materijala. Kod nas su i dalje najzastupljenije klasične od nerđajućeg čelika, koje su ponekad u kombinaciji sa nikl-titanijom. Ove bravice je u zavisnosti od stomatološke ordinacije  u kojoj se proteza radi, moguće ukrasiti šarenim ligaturnim gumicama koje će protezu učiniti mnogo zanimljivijom i prihvatljivijom za decu.

Takođe postoje i samoligirajuće bravice koje čine samo metalne bravice bez gumica. Ukoliko vam je bitno da proteza bude što manje primetna možete staviti bravice od keramičkih i plastičnih materijala. Ove bravice se izrađuju u boji zuba i praktično su neprimetne, ali zbog svoje krtosti se uglavnom češće menjaju, što znači češću posetu zubaru. Ove bravice se uglavnom prave od safir stakla, keramike i kompozitnih materijala sa metalnom slotom.

Prilagođavanje i nošenje fiksne proteze

Nakon postavljanja fiksne proteze, prvih dana pacijent uglavnom oseća bolove koji vremenom postaju sve slabiji. U početku bolovi se mogu javljati čak i prilikom žvakanja mekane hrane ili na dodir jezika. Nelagodnost je u početku veća jer u ustima imate osećaj prisustva stranog tela.

Privikavanje traje oko mesec dana i posle toga se organizam navikava i prihvata ortodontski aparat kao deo usne duplje.

Dolazak do savršenog osmeha nije kratak put. Dužina nošenja fiksne proteze je u potpunosti individualna i traje od šest meseci do šest godina, a najviše zavisnosti od težine defekta koji se ispravlja. U proseku nošenje fiksnog aparata traje dve godine i četiri meseca. Ali samo nošenje fiksne proteze nije dovoljno. Kada se skine fiksna proteza dobijate mobilnu protezu koju je potrebno nositi izvesno vreme i koja se skida samo za vreme jela. Nakon toga dobijate mobilni aparat koji se nosi samo noću 6 meseci. Ovo je neophodno, jer u suprotnom može doći do vraćanja zuba u prvobitni položaj. Proces traje dugo ali kada dođete do savršenog osmeha shvatićete da je vredelo.

Higijena nakon stavljanja fiksne proteze

Jako bitna stavka kod nošenja fiksne proteze je održavanje oralne higijene i redovan odlazak na zakazane preglede kod stomatologa. Proteza otežava čišćenje zuba jer se stvaraju brojna mesta na bravicama, prstenovima i žicama u koja hrana može da upadne a nije je lako odstraniti, što povećava opasnost od karijesa. Međutim postoje specijalne četkice za fiksne proteze kao i interdentalne četkice koje će vam olakšati čišćenje. Tu su i razni rastvori koji će održavanje higijene učiniti lakšim i efikasnijim. Ali u svakom slučaju, nošenje fiksne proteze zahteva da obratite više pažnje na oralnu higijenu.

Dovođenje vašeg osmeha do savršenstva nije lako, ali rezultat koji dobijate je neprocenjiv. Takođe, ne treba zaboraviti ni zdravstveni faktor, jer vam krivi zubi i nepravilan zagrižaj mogu stvoriti razne probleme. Ukoliko imate potrebu i imate mogućnosti, obavezno stavite fiksnu protezu!

Izvor: Pozitivne.info

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0