Svaka Žena Bi Trebala Skočiti 20 Puta Na Dan Svaka Žena Bi Trebala Skočiti 20 Puta Na Dan
Budete li svakodnevno skakali deset puta dnevno u dva navrata, povećaćete gustinu kostiju, koja se počinje smanjivati oko 25. godine života. Tokom četveromjesečnog istraživanja,... Svaka Žena Bi Trebala Skočiti 20 Puta Na Dan

Budete li svakodnevno skakali deset puta dnevno u dva navrata, povećaćete gustinu kostiju, koja se počinje smanjivati oko 25. godine života.

Tokom četveromjesečnog istraživanja, 60 žena u dobi do 25 do 50 godina, povećale su gustinu kostiju za 0.5 posto, tako što su svakodnevno u dva navrata skočile najviše što su mogle deset puta, uzimajući kratki predah (30 sekundi) između svakog skoka, objavljeno je listu American Journal of Health Promotion. Nisu koristile kutije, cipele ili jastučiće prilikom skakanja. Mislite da rezultati i nisu tako značajni? Razmislite o ovome, kontrolna grupa izgubila je za to vrijeme 1.3 posto gustine kostiju.

Iako se gustina kostiju najbrže povećava za vrijeme adolescencije, proces usporava tokom godina. Vrhunac se događa oko 25 godine i potom opada. Pet do sedam godina nakon menopauze žene mogu izgubiti i preko 20 posto gustine kostiju. Da bi stvar bila gora, što smo stariji, manja je vjerovatnost da ćemo raditi aktivnosti koje utiču na jačanje kostiju.

Nova studija pokazala je način kako kosti mogu održati jakima kroz život.

‘Naša studija pokazala je značajne prednosti. Žene moraju skakati svakodnevno kako bi bilo učinka. Takođe, imajte na umu da je ženama s godinama sve teže popraviti gustinu kostiju’, kaže voditelj studije dr.sc. Larry Tucker.

‘U studiji nisu učestvovali žene s osteoporozom,  jer se skakanje u njihovim slučajevima ne preporučuje’, kaže dr. Tucker.

Dakle, želite li očuvati čvrstoću kostiju, trebali biste skočiti deset puta u dva navrata – čak i ako se bavite drugim sportskim aktivnostima.

Ako ste većinu života proveli sjedelačkim načinom života, možda ćete ipak moći vratiti čvrstoću kostiju. U svakom slučaju, što ranije počnete sa skakanjem, imaćete više koristi.

Izvor:cafe.ba

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0