Super mjesec će večeras obasjati nebo Super mjesec će večeras obasjati nebo
Po zalasku Sunca večeras, 23. juna, nebo će obasjati pun Mjesec, prividno mnogo veći nego što je uobičajeno- To će biti jedna od rijetkih... Super mjesec će večeras obasjati nebo

Po zalasku Sunca večeras, 23. juna, nebo će obasjati pun Mjesec, prividno mnogo veći nego što je uobičajeno- To će biti jedna od rijetkih prilka da vidimo takozvani Super Mjesec

Kada se perigej – tačka na putanji nebeskog tijela u kojoj je ono najbliže Zemlji – poklopi sa punim Mjesecom, dobija se prilika da se uživa u fenomenu Super Mjeseca, kada Zemljin prirodnih satelit izgleda znatno veće.

Pojedini stanovnici planete na drugim meridijanima tokom protekle noći mogli su da vide Super Mjesec, ali će se on u svom punom sjaju pojaviti tek u noći između nedjelje i ponedjeljka.

Stručnjakinja za svemirske pojave Heder Kuper, kaže da je pojava Super Mjeseca rezultat slučajnosti.

“Mjesec ide ukrug ovalnom orbitom, tako da može da nam se veoma približi, a ako to koincidira sa punim Mjesecom, onda on izgleda apsolutno ogroman”, izjavila je ona za BBC.

Mjesec će zbog optičke varke izgledati naročito veliko kada se bude nalazio nisko na horizontu, što će biti i prilika za ljubitelje fotografije da naprave upečatljive snimke.

Ovaj satelilt naći će se na tački svoje orbite koja je najbliža Zemlji, na svega 356.991 kilometara udaljenosti, pa će nam izgledati 14 odsto veći i 30 procenata sjajniji.

Strucnjaci navode da se Super Mjeseca, uprkos nekim vjerovanjima, ne treba bojati i da nema nikakve povezanosti ovog astronomskog fenomena sa prirodnim katastrofama, prenosi BBC.

Ukoliko ne iskoristite ovu priliku, znajte da nas sljedeći put sličan dogadaj očekuje tek u avgustu 2014. godine.

Izvor: Tanjug

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0