Stvoriti u sebi novi život čudesna je stvar : 8 čarobnih osobina trudnog tijela Stvoriti u sebi novi život čudesna je stvar : 8 čarobnih osobina trudnog tijela
Definitivno,jedna od najljepših faza u životu kroz koji jedna žena može da prođe, to je period od 9 mjeseci. Vrijeme u kome se, u... Stvoriti u sebi novi život čudesna je stvar : 8 čarobnih osobina trudnog tijela

Definitivno,jedna od najljepših faza u životu kroz koji jedna žena može da prođe, to je period od 9 mjeseci. Vrijeme u kome se, u njoj razvija jedno malo, novo biće. Dio nje. Kroz taj period žena prođe mnoge faze, iako se uglavnom svi usredotočuju na – umor, mučnine i proširene vene – vaše trudno tijelo doista je čudesan stroj. Sposobni ste za mnogo više nego što ste ikada smatrali mogućim. Slavite stoga svoja divna, trudna tijela, jer stvoriti u sebi novi život čudesna je stvar.

 
RASTE SNAGA MOZGA
Svi smo čuli za rastresenost koja prati trudnoću. No istraživanja su pokazala da se pronicavost i pamćenje budućih mama povećava, kao i oštrina osjetila vida i njuha. Razmislite o tome kako mnoge žene do kasne trudnoće rade puno radno vrijeme, vode kućanstvo i brinu se za stariju djecu. Neurolozi koji su vodili istraživanje vjeruju da su trudnički hormoni, posebice oksitocin, odgovorni za poticanje mozga. A te promjene mogu biti stalne – jupi!

BIT ĆETE U BOLJOJ FORMI NEGO IKADA…
Tokom prvog tromjesečja volumen krvi naraste i do 60 posto kako bi u maternicu i do bebe stizalo dovoljno kisika i hranjivih tvari. Vaša pluća rade prekovremeno kako bi osigurala taj kisik, što poboljšava njihov kapacitet. Žene koje su bile aktivne prije trudnoće kažu da osjećaju da su u još boljoj formi.

Najbolje od svega, neki stručnjaci smatraju da ta super forma traje još osam mjeseci nakon porođaja – otuda i uspjeh novih mama atletičarka poput Paule Radcliffe, prvakinje u golfu Catrione Matthew i teniske zvijezde Kim Clijsters.

… I FIZIČKI JAČI
Uz poplavu estrogena i progesterona, vaše trudno tijelo također luči i veliku količinu muških hormona, uključujući testosteron. Ti hormoni jačaju vaše mišiće. Dodajte tome činjenicu da naokolo nosite bebu koja raste, posteljicu i svu tu dodatnu tekućinu. Trudnoća je ustvari vježba za nošenje težine.

DOBIVATE BESPLATAN TRETMAN LJEPOTE
Povećane razine hormona, posebice estrogena, usporavaju lučenje ulja i zaustavljaju uobičajeni ciklus opadanja i rasta kose, tako da će vam kosa izgledati gušće i sjajnije nego ikada. Mnogim ženama ojačaju nokti, kosa im je bujnija, a koža se pročisti od akni, osobito od drugog tromjesečja.

MOŽETE UTJECATI NA RASPOLOŽENJE SVOJE BEBE
Bebu možete usrećiti čak i prije nego što stigne na ovaj svijet. Smijući se, u krvotok otpuštate hemikalije sreće. One prolaze kroz posteljicu pa beba također može uživati u njima i osjećati se mirno i opušteno.

VAŠA ĆE MATERNICA NA KRAJU BITI DO 500 PUTA VEĆA OD SVOJE NORMALNE VELIČINE
Prije trudnoće vaša je maternica veličine kruške. Četrdeset sedmica kasnije narast će do veličine lubenice.

MOGLI BISTE LAKŠE DOŽIVLJAVATI ORGAZME
Dodatna krv i hormoni koji kolaju vašim tijelom mogu uzrokovati oticanje genitalija i povećati njihovu osjetljivost, čineći buduće mame sklonijima seksualnom uzbuđenju. Štaviše, mnoge trudne žene kažu da su im orgazmi postali jači i češći. Vrijeme potrebno da se nakon vrhunca smirite može se dosta produžiti, posebno u zadnjem tromjesečju. Eto još jednog razloga da se opustite i uživate u svojoj trudnoći.

UŠTEDJET ĆETE NA RAČUNIMA ZA GRIJANJE…
… kao i na trudničkim kaputima i vestama. Temperatura tijela trudnice prirodno je viša zahvaljujući unutrašnjem sistemu grijanja od bebe, hormona, povećanog volumena krvi i metabolizma.

 

 

BLIN MAGAZIN/md

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0