Stolac-dobio mini uljaru Stolac-dobio mini uljaru
Hercegovina ima dugu tradiciju uzgoja maslina. Procjene govore da je pod nasadima maslina oko 300 hektara zemlje. U općini Stolac polako, ali sigurno niču... Stolac-dobio mini uljaru
Hercegovina ima dugu tradiciju uzgoja maslina. Procjene govore da je pod nasadima maslina oko 300 hektara zemlje. U općini Stolac polako, ali sigurno niču novi nasadi, a bavljenje maslinarstvom zasigurno će napredovati jer je, zahvaljujući projektu ‘Pilot akcije za integralni ruralni razvoj i revitalizaciju teritorije Bosne i Hercegovine’, stolačka Udruga Hercegovački plodovi Mediterana dobila mini uljaru.

Mini uljara za stolačke maslinare puno će značiti. Jedva čekaju da bude u funkciji i uberu plodove svoga rada. Prošla godina bila je bolja od pretprošle, a ove maslinari očekuju dobar urod. Ulje iz vlastite uljare bit će, kažu, još slađe.

“Ona će biti dobra za manje proizvođače”, pojašnjava Zoran Raič, predsjednik Udruge.

Prije su maslinari ulje pravili u velikim uljarama u Ljubuškom i Čapljini, pa čak i u Opuzenu ili Stonu. Dešavalo se da zbog manjih količina svoje masline moraju spojiti s drugim proizvođačima što bi ponekad rezultiralo i manjom kvalitetom. Stolačkom mini uljarom i tomu bi se stalo u kraj.

Svaki ušteđeni fening za poljoprivrednike je važan jer ionako muku muče s plasmanom i otkupom svojih proizvoda. Trošak koji će sada imati je, kažu u Udruzi “Hercegovački plodovi Mediterana”, simboličan – tek da pokriju trošove električne energije.

“Odvesti masline u Ljubuški ili preko granice u Ston i Opuzen te ih samljeti – to košta i nije jednostavno, a ja se nadam da ova naša uljara biti jedan doprinos sadnji maslina i promoviranju tih kultura”, naglašava Stjepan Bošković, načelnik Općine Stolac.

U Općini Stolac, ističu, čine sve da bi maslina, nar i smokva na ovim prostorima dobili mjesto koje zaslužuju, ali i da privuku ulagače. Za njih su vrata širom otvorena u Gospodarskoj zoni Hodovo, koja već ima 66 privatnih investitora. Zahvaljujući solarnom parku proizvode 3 megavata struje, a ima i novih zahtjeva za proizvodnjom dodatna 22 megavata.

( akta.ba )

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0