Šta Slaviju čini glavnim beogradskim čvorištem? Šta Slaviju čini glavnim beogradskim čvorištem?
Slavija je svakako jedan od najpoznatijih trgova u Beogradu i retko čvorište na kojem se mogu naći tri vrste prevoza: trolejbusi, autobusi i tramvaji. Interesantno... Šta Slaviju čini glavnim beogradskim čvorištem?

Slavija je svakako jedan od najpoznatijih trgova u Beogradu i retko čvorište na kojem se mogu naći tri vrste prevoza: trolejbusi, autobusi i tramvaji. Interesantno je napomenuti da pre nego što je postala jedno od ključnih tačaka Beograda, današnja lokacija na kojoj se nalazi Slavija (nekadašnji Trg Dimitrija Tucovića) zapravo sve do 1880. godine bila velika bara na istočnom rubu grada. Slavija kakvu danas poznajemo delo je škotskog preduzetnika Frensisa Mekenzija te ulica koja se od Slavije uzdiže do parka na Čuburi danas nosi njegovo ime.

Slavija je ključni kružni tok koji se kroz osam ulica račva u sve delove Beograda. Ona je mesto direktne veze između prigradskih naselja i Vračara sa centrom grada i direktna veza sa ostalim ključnim tačkama, pre svega mostovima – Brankovim i Pančevačkim. Prema jugu, ovaj trg se nastavlja u Bulevar oslobođenja koji je direktna linija posredstvom koje možete doći do planine Avala, jedne od najlepših prirodnih atrakcija u predgrađu Beograda.

Najveća prednost ovog dela grada svakako je dobra povezanost sa centrom i ostalim delovima grada. Zbog toga su stanovi na Slaviji i apartmani na Slaviji dostupni samo onima sa dubokim džepom. Terazije su na samo kilometar i po udaljenosti, dok se u radijusu od dva kilometra nalaze najznačanije institucije i znamenitosti poput: Jugoslovenskog i beogradskog dramskog pozorišta, Hrama Svetog Save, Vukovog spomenika, Univerzitetske bibilioteke Svetozar Marković i mnoge druge.

slavija beograd 2

Na samom trgu nalazi se i istoimeni hotel sa tri zvezdice. U blizini Slavije, ako krenete Nemanjinom ulicom, nalazi se i klub Akademija 28 sa uvek bogatim repertoarom kulturno umetničkih aktivnosti a ako nastavite dalje ovom ulicom, vrlo brzo stižete do glavne železničke i autobuske stanice.

Na drugoj strani, ako krenete uzbrdo, ulicom Svetoga Save, posebno tokom večeri, bićete zapanjeni veličanstvenošću najvećeg pravoslavnog hrama na Balkanu – Hrama Svetog Save koji se može videti gotovo iz svih delova Od Slavije prema Terazijama, naći ćete veliki broj trgovinskih objekata, dok se na samoj sredini između ove dve lokacije ponosito uzdiže Beograđanka, dok je u samoj blizini i Treća beogradska gimnazija, jedna od najelitnijih gimnazija u Beogradu.

Sa Crvenim krstom, Slavija je povezana posredstvom spomenute Makenzijeve ulice i ona će vas odvesti do Čuburskog parka, mesta na kome su nekada postojale mnogobrojne kafane, ali koje su za razliku od onih u Skadarliji, bile mesto okupljanja „običnih“ ljudi. Danas je ovaj park pogodno mesto za šetnju i jedan od ređih parkova na kojima se može naći poligon za vožnju Parkovi koji se nalaze u blizini, poput Manježa, Tašmajdana i Pionirskog parka, odlično su mesto za opuštanje gotovo u samom srcu grada, dok će vam pozorišta, bioskopi i mnogobrojni kafići koje možete naći u blizini omogućiti da u svakom trenutku odaberete neki kulturni događaj

unnamed (2)

S obzirom na to da je Slavija veoma dobro povezana sa svim ostalim delovima grada, pre svega sa centrom, ova lokacija predstavlja pogodno mesto za svakog ko želi da bude deo dinamičnog načina života prestonice ali i za one koji žele da za kratko vreme dopru do mirnih krajeva beogradskog predgrađa.

Izvor: Pozitivne.info

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0