Šta doprinosi bliskosti u partnerskim odnosima? Šta doprinosi bliskosti u partnerskim odnosima?
Osećanje intimnosti predstavlja osnovu svih uspešnih emocionalnih veza. Reč intimnost dolazi od latinske reči “intimus” i odnosi se na iskustvo da smo u potpunosti... Šta doprinosi bliskosti u partnerskim odnosima?

Osećanje intimnosti predstavlja osnovu svih uspešnih emocionalnih veza. Reč intimnost dolazi od latinske reči “intimus” i odnosi se na iskustvo da smo u potpunosti viđeni, onakvi kakvi jesmo. Kada ovo iskustvo podelimo sa drugim bićem, imamo osećanje celine, kompletnosti i sjedinjenosti sa svetom.

Često se dešava da se upravo ovog iskustva koje nas najviše ispunjava, istovremeno i najviše plašimo. Intimnost podrazumeva da skinemo masku koju smo izgradili za javnost, da ostavimo sve odbrane kojima štitimo ličnu ranjivost i koja kreira iluiziju bola, odbijanja ili povređenih osećanja.

Želja da iskusimo duboku povezanost sa drugom osobom je često glavni razlog zašto započinjemo romantične veze. Imajući na umu rečeno, nije čudno što za posledicu ulaska u vezu imamo u svom iskustvu ambivalenciju osećanja, istovremenu želju i otpor povezanosti.

Bez obzira na pomenute unutrašnje konflikte, osećanje intimnosti je moguće iskusiti u partnerskim relacijama kada se zadovolje određeni uslovi. Intimnost nije moguće forsirati, ali otvoriti se za nju postaje lakše kada smo svesni ličnog doprinosa tom doživljaju.

Činioci koji podstiču intimnost

Osećanje emocionalne sigurnosti: kada imamo poverenje u to da nas partner podržava i kada doživljavamo slobodu izražavanja onoga što zaista jesmo, znajući da smo emocionalno bezbedni.

Odgovornost za bliskost: s obzirom da se ljudi međusobno razlikuju prema nivou bliskosti koji im je neophodan i sa kojim se osećaju ugodno, važno je preuzeti ličnu odgovornost i izraziti potrebu za većom intimnošću, umesto uzdržavati se i kriviti partnera za udaljenost.

Biti u trenutku: ovde i sada predstavlja jedino vreme i mesto koje imamo na raspolaganju, te ako smo odabrali da ga podelimo sa partnerom više je nego značajno upravljati svojom pažnjom i isključiti moguće ometače pažnje.

Seksualni odnos: intimnost ne mora nužno podrazumevati i seksualni odnos, ali je u tom smislu razotkrivanje fizičkog tela doprinos prikazivanju celog sebe onakvi kakvi jesmo. Ključni momenat intimnosti u seksualnom odnosu jeste prisutnost, svesnost i sveprožimajuća ljubav i poštovanje partnera, kao i nežnosti koja se tom prilikom razmenjuje.

Iskrenost: intimno iskustvo sa partnerom podrazumeva iskreno izražavanje najdubljih emocija sa puno ljubavi i posvećenosti, uz istovremeno pažljivo partnerovo prihvatanje iznetog, bez osude i kritike, već sa otvorenim i blagim pristupom. 

Prisutnost: podrazumeva da smo sami sa sobom u kontaktu i aktvino svesni sadašnjeg trenutka koji delimo sa partnerom. Sagledavanje svake rečenice, svakog dodira, osmeha, poljupca, svakog daha i svake topline kao da se prvi put dešava. Neka vas obuzme magija otkrivanja savršenstva koja se dešava upravo tada u momentu nežnosti koji delite. Zajedno stvarajući nove zajedničke puteve intimnosti u vašoj vezi osnažuje se odnos na svim nivoima vašeg bića. Na taj način hranite svoju dušu.

Zahvalnost: dodatno učvršćuje odnos, produbljuje intimu i podstiče na dalju razmenu sličnih momenata u budućnosti. Stavlja do znanja drugoj osobi da cenimo uloženo vreme i biće i dajemo poruku da je intimnost kreirana zajedničkom voljom, a ne koncept koji se podrazumeva sam od sebe.

Za kvalitetnu i ljubavlju ispunjenu vezu neophodno je postojanje intimnosti. Ona nas obnavlja, čini da se osećamo živim, pokreće svaku ćeliju našeg bića i donosi sveprožimajuće blaženstvo koje se prenosi na druge aspekte našeg života.

Birajte intimnost, živite život!

Priredila: M. Psych. Biljana Bedričić

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0