Sreća je stvar izbora Sreća je stvar izbora
Često se misli da je sreća nešto slučajno, što to dolazi spolja i na šta uglavnom nemamo mogućnost da utičemo. Sreća međutim, prema savremenim... Sreća je stvar izbora

Često se misli da je sreća nešto slučajno, što to dolazi spolja i na šta uglavnom nemamo mogućnost da utičemo. Sreća međutim, prema savremenim teorijama predstavlja rezultat naučenog optimizma, odnosno svakodnevnog i kontinuiranog zalaganja da se osećamo dobro.

Negovanje optimizma se dešava kroz svakodnevno biranje onih misli od kojih se osećamo dobro, razvijanjem podržavajućeg unutrašnjeg govora umesto samosabotirajućih misli i putem svakodnevnih izbora onih aktivnosti u kojima uživamo celim biće i koje kada obavljamo imamo osećaj da je vreme stalo.

Kako da iskusite više sreće u svom životu

Postavite sreću kao prioritet broj 1

Osobe koje postavljaju sreću na prvo mesto u svom životu, spadaju zaista u srećnije, navodi Tom G. Stevenson, autor knjige “Možete odabrati da budete srećni” (orig. You Can Choose to Be Happy). Iskoristite raspoložive mogućnosti i naučite kako da budete srećni. Prvi korak može biti reprogram uverenja, zameniti iracionalna uverenja racionalnim alternativama. Naučite tehnike upravljanja sobom, izgradite dobre međuljudske odnose. Birajte da budete okruženi ljudima koji će vam povećati šanse da se osećate srećno.

Obratite pažnju na pozitivne trenutke tokom dana

Bilo bi korisno da osvestimo skrivenu moć pozitivnih trenutaka tokom dana. U programu koji se u Beogradu organizuje (više info. FB: Pozitivna psihologija) postoje posebni časovi meditacije i afirmacije na kojima se između ostalog posebna pažnja usmerava na ono lepo što nam se dogodilo u toku dana, kako bismo izvežbali moć percepcije, bili osetljiviji posmatrači pozitivnih događaja, a samim tim i srećniji. Na ovaj način kondicioniramo um da u naše iskustvo donese više onog iskustva koje nam prija.

Izaberite prisutnost (Mindfulness)

Izaberite sadašnji trenutak. Budite ga svesni. Opažajte ono što se dešava u vama i oko vas kao da je prvo iskustvo ikada. Izoštrite sva svoja čula i jednostavno registrujte dešavanja takva kakva jesu. Nemo posmatrajte. Profesor Univerziteta u Wisconsin-u, Richard Davidson je u svojim istraživanja pokazao da aktivna primena meditacije može podstaći promenu aktivnosti moždanih talasa sa desne na levu frontalnu regiju koja je više povezana sa osećanjem sreće, uzbuđenja, radosti i prisutnosti.

Osmehom izgradite sreću

Pronađite sopstvene izvore smeha. Spremite sebi filmove komičnog sadržaja koji će izmamiti osmeh na vašim licima. Gledajte smešne video snimke, šalite se češće (uključite sebe kao temu smeha-oslobodiće vas socijalnog srama) na račun životnih okolnosti, potražite smešnu stranu životnih događaja. Smeh ima pozitivne efekte i na vaše zdravlje, ne samo u datom momentu već i dugoročno – delujući pozitivno na imuni sistem.

Praktikujte zahvalnost

Negovanjem zahvalnosti, naučno je dokazano da povećavamo sreću, a zahvalnost je nešto što je potpuno u našoj kontroli i stvar je izbora da usmerimo svoju pažnju na ljude kojima smo zahvalni, razne okolnosti, na život, zdravlje i sve što jeste, baš tako kako jeste. Ovakav pristup nas usmerava da uživamo u malim stvarima koje su dostupne svim ljudima ukoliko odaberu da ih primete.

Dozvolite sebi da budete srećni

Umesto da ostajete zarobljeni u svojoj zoni komfora, zoni poznatih šablona i navika, odaberite slobodu, otkrivanje novog i doprinesite sreći u svom životu. Umesto da vas drži strah od promene i da se pred sobom i drugima zadovoljavate prosečnim nezadovoljstvom, prepustite se aktivnostima koje donose zadovoljstvo. Činite ono što ste još kao deca hteli da probate. Osvežite celo svoje biće novim izborima, novim ukusima i novim putevima. Izložite se mogućnosti da budete smešni sebi. Uradite nešto po prvi put.

Budite kao dete spremni da otkrijete potpuno novi svet.

Priredila: M. Psych. Biljana Bedričić

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0