Spremni dočekajte proljeće Spremni dočekajte proljeće
Prvi sunčevi zraci mame nas da izađemo napolje, da se aktiviramo i više krećemo. Kako bi se pripremili za proljeće i iskoristili ono što... Spremni dočekajte proljeće

Prvi sunčevi zraci mame nas da izađemo napolje, da se aktiviramo i više krećemo. Kako bi se pripremili za proljeće i iskoristili ono što nam priroda daje, potrebno je povesti računa o ishrani i kondiciji.

Doktor Ljubomir Fafa, nutricionista, napominje da je svakom organizmu potrebno vrijeme da se privikne na proljeće, pa je zato najbitinije da smanjimo energetski unos hrane.

– Slatkiše zaboravite, a proizvode od pšeničnog i kukuruznog brašna, kao što su tijesta, tjestenine, potrebno je svesti na minimum. Mlijeko treba piti, ali samo ona od 1,6 do 2,8 odsto mliječne masti. Masne sireve treba potpuno izbaciti iz ishrane i koristiti samo sireve sa 10 do 15 odsto masti – priča Faf.

Nutricionista objašnjava da je proljeće godišnje doba kada treba jesti samo nemasano meso, kao i morsku ribu koja je najveći izvor joda i treba je imati na trpezi tri puta nedjeljno.

– Masti su zdrave i obavezne za svaki organizam, ali najviše 10 grama u toku dana. Pored ulja potrebna je i svinjska mast, koja, moram da napomenem, uopšte ne goji, a najviše je potrebna mladim organizmima – kaže Faf.

Veoma je važno da se trudimo da u proljeće obogatimo svoju ishranu sa što više svježe ubranog sezonskog zeleniša. Za to možemo koristiti kupus, kelj, kelerabe, karfiol, brokoli. Ali i namirnice iz prethodne sezone, uzgojene na što zdraviji način i pravilno čuvane, ili one tek izvađene iz bašte: cveklu, šargarepu, peršunov list i korijen, bundevu, bijeli i crni luk, praziluk, čičoku, paškanat, bijelu i crnu rotkvu, blitvu, spanać…

– Sa proljećem stiže svježe voće i povrće koje sadrži maksimalne vrijednosti vitamina i mineralnih materija. Međutim, pored sezonskog voća i dalje treba jesti jabuke i pomorandže kojih ima tokom cijele godine. Uz sve ovo izađite napolje, jer sunce i šetnja takođe utiču na raspoloženje i fizičko zdravlje. Što više šetnje i bićete fit – savjetuje Faf, piše portal “Žena”.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0