Snimio Sunce iz vlastitog vrta Snimio Sunce iz vlastitog vrta
71-godišnji fotograf Dave Tyler iz Buckinghamshira, Velika Britanija, iz svog vrta je pomoću teleskopa koji je sam napravio snimio užarenu Sunčevu površinu, daleku čak... Snimio Sunce iz vlastitog vrta

71-godišnji fotograf Dave Tyler iz Buckinghamshira, Velika Britanija, iz svog vrta je pomoću teleskopa koji je sam napravio snimio užarenu Sunčevu površinu, daleku čak 93 miliona milja.

Kao i većina ljudi, i Tyler je u svom dvorištu imao staro spremište od kojeg bi mnogi, recimo, napravili povrtnjak ili plastenik, ali ne i gospodin Tyler. Naime, na tom mjestu ovaj fotograf instalirao je 5-inčni refraktivni teleskop opremljen alfa-vodikovim solarnim filterom koji mu omogućava da sigurno prati visokoenergetsku aktivnost naše najbliže zvijezde.

Tyler je Sunce fotografisao od 15. do 19. februara, a dalje nije mogao nastaviti zbog oblačnog vremena.

“Kada gledate Sunce, gledate u zvijezdu sa svim njenim uvećanim detaljima, a to je fascinantno. Tu se, zapravo, radi o razumijevanju našeg postojanja i našeg mjesta u solarnom sistemu”, govori Tyler, koji je sastavio hiljade fotografija koristeći kompjuterski softver za pravljenje slika. Na njima se vide užarene niti koje kao da su ugravirane na Sučevoj površini, ali su zapravo daleko od njega, a ovakva pojava se naziva “neravnina”, a kako Tyler kaže, javljaju se kada magnetsko polje popuca, a “bijeli oblačići” predstavlaju rupe u magnetskom polju.

Umirovljeni inžinjer, koji se amaterski bavi astronomijom posljednjih 40-ak godina, svoj prvi teleksop je napravio kada mu je bilo 29 godina i od tada je pravi “astronomski manijak”.

oslobodjenje.ba

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0