Snaga biljnih hormona Snaga biljnih hormona
Neke biljke sadrže tvari koje su svojim sastavom i djelovanjem vrlo slične ženskim hormonima, pa u nekim slučajevima hormonalne neravnoteže biljni preparati mogu čak... Snaga biljnih hormona

Neke biljke sadrže tvari koje su svojim sastavom i djelovanjem vrlo slične ženskim hormonima, pa u nekim slučajevima hormonalne neravnoteže biljni preparati mogu čak zamijeniti umjetne hormone.

Za regulisanje nivoa esterogena mnoge žene već odavno ne koriste umjetne već samo biljne hormone. Fitoestrogeni u biljkama kao što su crvena djetelina ili soja toliko su slični ženskim esterogenima da mogu čak djelovati umjesto njih. Fitoestrogeni se mogu vezati uz iste receptore čak i onda kada ženskog esterogena u tijelu nema dovoljno.

Iznenađujuće je to što fitoestrogeni djeluju i u obrnutom smijeru. Ako je nivo esterogena u tijelo previsok, fitoestrogeni mogu blokirati receptore i smanjiti djelovanje estrogena. Zbog toga su biljke koje sadrže fitoesterogene jedanko djelotvorne i protiv predmenstrualnih i protiv klimakterijskih smetnji. Uz crvenu djetelinu i soju, poznate su neke druge biljske koje sadrže fitestrogene. Ove hormone sadrži i nar, dok manju količinu toestrogena i blaže djelovanje imaju bosiljak, anđelika, matičnjak i hmelj.

Za razliku od nastalih biljaka koje se uglavnom ne mogu uzimati sirove, nar se može uzimati i sirov, kao hrana.

Njegove djelotvorne tvari nalaze se u jestivim sjemenkama ploda, unutar slatkokiselog voćnog mesa. Ko ne voli okus nara, može od sjemenki pripremiti tinkturu ili već gotovu tinkturu nara nabaviti u biljnoj apoteci.

Izvor: Pozitivne.info/Aura

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0