Skidaju se skele: Vijećnica ponovo u raskošnosti svoje unikatnosti Skidaju se skele: Vijećnica ponovo u raskošnosti svoje unikatnosti
Unutrašnji radovi na obnovi dragulja arhitekture i kulturno-historijskog naslijeđa BiH – Vijećnice u završnoj su fazi i realiziraju se uprkos zimskim uvjetima i niskim... Skidaju se skele: Vijećnica ponovo u raskošnosti svoje unikatnosti

Unutrašnji radovi na obnovi dragulja arhitekture i kulturno-historijskog naslijeđa BiH – Vijećnice u završnoj su fazi i realiziraju se uprkos zimskim uvjetima i niskim temperaturama, čime ovaj nacionalni spomenik BiH ponovo pokazuje svu raskošnost svoje unikatnosti, rekao je Feni glavni arhitekt projekta obnove Muhamed Hamidović.

U završnoj fazi je postavljanje parketa u cijelom objektu, što je već učinjeno na više od 3.000 metara kvadratnih, dok je također već 98 posto oslikavanja zidova i stropova završeno. Svaka dekoracija se oslikava ručno.

– Priprema se obnavljanje ležaja za centralno stepenište, dok su ostala dva stepeništa od kamena završena. Prevazišli smo i problem kamena za centralno stepenište, pronalaskom bijelog kamena u kamenolomu u Makedoniji koji je najbliži originalu – pojasnio je Hamidović.
Već se skidaju skele s centralnog hola, a radi se na montaži ostalih elemenata – ploča i vitraža iznad glavnog vijenca, odnosno ispod kupole u centralnom holu.

– Objekat je zatvoren nakon završenih radova na stolariji. Ostalo je još nekoliko završnih radova, koji se realiziraju jer na njih

ne utiču vremenski uslovi – rekao je u razgovoru za Fenu glavni arhitekt projekta obnove Muhamed Hamidović. Očekuje da će kompletna obnova Vijećnice biti završena u predviđenom roku – do aprila 2014. godine.

Magistrica građevine koja vodi radove oslikavanja Vijećnice Maja Jerkić ističe u razgovoru za Fenu da je oslikavanje zidova i kupola centralne aule završeno, osim prizemlja gdje su završeni zidovi dopola, a ostatak će biti završen na proljeće.

– Završen je također ulazni trijem i vestibul (predulaz). Trenutno se završava oslikavanje svečane sale. Do sada  završeno slikanje i restauriranje realizirano je bez problema i u skladu s rokom – naglasila je ona.Za oslikavanje se koriste profesionalne boje za restauraciju, jer je ta grupa boja otpornija na atmosferilije i vrijeme, te duže traju.
Jerkić navodi da je riječ o velikom broju kupola koje su trebale biti oslikane – u prizemlju ih je 24, te isti broj na spratu. Na ulaznom dijelu je pet velikih kupola i vestibul – devet malih kupola, kao i sedam ispred ulaza u Vijećnicu.
Izabrane boje za oslikavanje u skladu su s autentičnim izgledom Vijećnice – tamnoplava i svijetloplava, terakot, crvena oksidna, zlatnožuta, tamnosmeđa i svijetlosmeđa, te svijetlosiva podloga.

Podsjetila je da su arhitekti projekt slikarija uradili na osnovu crteža i druge dokumentacije o Vijećnici pronađene u Kaptolskom arhivu u Zagrebu, kao i na temelju rijetkih neoštećenih dijelova zidova u Vijećnici.
Crteže obrađuje i od njih pravi posebne šablone koji su matrica za oslikavanje, jer se i prije tako oslikavala Vijećnica. Potrebno joj je oko pet dana da završi svaki šablon, jer je svaka kupola različita – površinom, pandantima (četiri trokutasta dijela na koja se oslanja kupola), malterom i vrstom uzorka dekoracija.

– Šablon se koristi samo kao matrica, ali se svaka dekoracija oslikava ručno. Vijećnicu su u vrijeme kada je građena slikali dvije godine, a mi imamo rok do aprila iduće godine – kazala je Jerkić.

Obnova Vijećnice predstavlja jedan od najvećih i najzahtjevnijih projekata obnove znamenite kulturne baštine u BiH nakon rata. Pripreme za početak radova trajale su dugo, potrebno je bilo pronaći što je moguće više fotografija i dokumenata koji svjedoče o izvornom izgledu svakog pedlja zgrade.

Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0