Sezona u Neumu počela i prije ljeta: Zaljev mali, a turista puno Sezona u Neumu počela i prije ljeta: Zaljev mali, a turista puno
Visoke temperature u Hercegovini, u jedini bh. grad na jadranskoj obali privukle su veliki broj turista. Ljetna sezona u Neumu je tako počela ranije,... Sezona u Neumu počela i prije ljeta: Zaljev mali, a turista puno

Visoke temperature u Hercegovini, u jedini bh. grad na jadranskoj obali privukle su veliki broj turista. Ljetna sezona u Neumu je tako počela ranije, a hotelski kapaciteti već su popunjeni, baš kao i privatni smještaj, potvrdio nam je Živko Matuško, načelnik Općine Neum.

Plaže, hortikultura i ostali sadržaji su minulih dana uređeni i spremni za još jednu sezonu. Neum će uskoro dobiti i novu šetnicu. Broj stranih turista sve je veći, od Francuza, Japanaca, Korejaca, Kineza, ali i gostiju iz susjedstva. Treba napomenuti da je razvijen i kongresni turizam, pa je broj gostiju u predsezoni ovog puta bio veći u odnosu na 2014. Direktor Turističke zajednice HNK-a Andrija Krešić potcrtao je da su turistički radnici u Hercegovini uvijek optimistični po pitanju nove sezone, skrenuvši pažnju na nekoliko objektivnih problema sa kojima se susreću.

– Put Stolac – Neum je objektivan problem koji će, nadamo se, biti otklonjen u narednim godinama. Obala svake godine izgleda sve ljepše. Ove se možemo pohvaliti hotelom Grand Neum, na mjestu gdje se nekad nalazio hotel Neum. Radi se o hotelu sa nizom sadržaja koje su turisti iz stranih zemalja najčešće tražili, rekao je Krešić, kojeg raduje podatak da je ovogodišnja predsezona bila uspješnija nego prošlogodišnja.

– Najave su optimistične i dobre, mada se uspješnost turističke sezone nikada sa preciznošću ne može tvrditi. Vremenske prilike su jedan od najvažnijih faktora, a zasad su povoljne. Očekuje nas uspješnija sezona od prošlogodišnje, a i naša očekivanja su iskreno i veća, kazao je Krešić, dodavši da turizam cvjeta i u Mostaru, a da većina turista usput posjeti i Blagaj i Međugorje.

Na informaciju sa sjednice VMBiH o uplovljavanju brodova, Matuško nam kaže kako odlukom OV-a Neum strani brodovi ne mogu uplovljavati u Neum, jer grad nema pristanište i luku.

– Ne znam što oni u Sarajevu rade i misle, ali sumnjam da se nešto može uraditi mimo suglasnosti lokalne zajednice. Za Neum to ni u kojem slučaju ne bi bilo dobro, zaljev je malen i mi nismo za to. Stav lokalne zajednice je jasan, izjavio je načelnik Matuško.

Izvor: Oslobodjenje

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0