Šestoaprilska izložba Collegiuma artisticuma Šestoaprilska izložba Collegiuma artisticuma
Vizuelni identitet ovogodišnje šestoaprilske izložbe Collegium artisticum oslanja se na platformu Culture shut down, a djelo je grafičkih dizajnerki Aleksandre Nine Knežević i Mile... Šestoaprilska izložba Collegiuma artisticuma

Vizuelni identitet ovogodišnje šestoaprilske izložbe Collegium artisticum oslanja se na platformu Culture shut down, a djelo je grafičkih dizajnerki Aleksandre Nine Knežević i Mile Melank. 

Culture shut down je inicijativa pokrenuta kao odgovor na zatvaranje kulturnih institucija u BiH. Namjera je podići globalnu svijest o ovome problemu putem raznih sredstava i medija, te pružanjem stvarnih informacija i kreiranjem umjetničkih projekata.

Šestoaprilska izložba Collegium artisticum je godišnja selektivna izložba članova tri umjetnička udruženja BiH – Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH ULUPUBiH, Asocijacije arhitekata BiH AABiH i Udruženja likovnih umjetnika BiH ULUBiH.

Na izložbi se prezentira godišnja stvaralačka likovna produkcija likovnih i primijenjenih umjetnika, dizajnera, arhitekata i urbanista iz čitave BiH. Ova kolektivna izlaganja, posvećena danu oslobođenja Sarajeva, imaju tradiciju od 1975. godine kada je izložbom Collegium artisticum svečano otvoren sadašnji izložbeni prostor galerije.

Naziv Collegium artisticum potiče od imena progresivnog umjetničkog kolektiva osnovanog krajem četvrte decenije 20. vijeka, čiji su utemeljitelji bili Oskar Danon, Vojo Dimitrijević, Jahiel Finci i Ana Rajs. 

Uprkos početku rata u BiH 6. aprila, izložba je postavljena i otvorena 1992. godine, dvadeset dana kasnije od uobičajenog termina.

Tradicija zajedničkog izlaganja tri udruženja obnovljena je 1998. godine, saopćeno je iz ULUPUBiH-a.

Izvor: http://www.radiosarajevo.ba/novost/107201/sestoaprilska-izlozba-collegiuma-artisticuma

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *